JellyPages.com

Sunday, June 15, 2008

~PETUA~

Korang tgk lah anak dara mama...ade hati nak nolong kemas umah kan!

video

skrg ni mama tgh mabuk waktu malam...
asal naik je kul 9 mlm tu kepala dah sakit lah...
loya tu x de plak...
tp pepagi lak mama loya...
kepala kurang plak sakit...
mcm ne tu?
mama x pernah kena lak mcm tu...
kalo mabuk,pagi dah start loya, muntah n kepala sakit...
x tau lah 2,3 hari ni dah start mabuk pepagi lak kan!
risau gak nih...
takut nak amik mc or cuti byk2...
next month adik mama kan nak kawen..
so mama nak spare cuti masa tu...
mintak2 lah jgn mabuk ek!


bicarajiwa:mama dah ade pompuan dua org n lelaki sorang..so tuk lengkapkan family kecik mama nih,mama berdoa sgt nak bb boy..so sesapa blh tolong x beri petua mcm ne nak dpt bb boy..bukanlah mama nak sgt tp sekadar mencuba..setakat nih petua yg mama amalkan,makan ikan dan tido mengiring ke kanan...so sesapa ade petua selain dr tu yg memang ade nampak hasil walo x 100%?kot2 ade petua dr nenek2 korang kan..org lelama ni kekadang memang berkesan jugak petua mereka...tp mama x kisah sebenarnye,lelaki atau perempuan,dah allah nak bagikan...mama sekadar nak mencuba!!!

update

mama nak ucapkan hepi father's day pada semua bloggers yg bergelar
bapa,ayah,papa,walid,abah dan sebagai...
semoga kalian semua akan jd bapa yg mithali hendaknye!
dan teristimewa tuk my hubby..
thanks for all u did for me dear...

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

45 comments:

ida.. said...

mama congrates ya.... skrg dah brape minggu? dah lama tak bukak blog ni rupanya ada berita gembira... ida pun sama... baru nak masuk minggu ke sembilan... harap2 mama ada petua nanti kita share2 kat blog yerr.. bestnyerr ada geng pgnant.. leh kongsi pengalaman sebab mama dah ada pengalaman 3 anak....hihih.. apapun jaga kesihatan yerrrr.. take care

zino said...

rajin anak dara tu membantu...

lindosh said...

amboi rajinnya anak dara baju pink tu..

mama.. congrats k ngan berita gembira tu. cam lambat je wish heehe. bab petua tu saya tak brapa tau la.. nanti la saya cuba tanya org2 tua kat sini yg tau.. :)

cendawanintim said...

takder la petua nak share mama, pape pon, lelaki or pompuan tu kan rezeki..jaga diri bebaik mama...

jangan layan sangat morning sickness tuh..

Jie said...

Alahai mama...kalau nak petua..kena amalkan masa belum mengandung...mcm 3 bulan sebelum...


lelaki ke perempuan,janji sihat dan sempurna sifat, ok kan mama...

syukur

eedany said...

hehehe... cutenya anak dara mam menyapu... terkedek2 gitew...

kalau eedany jumpa mesti cubit2 pipi dia tu!

;p

irasilver said...

Mama, by this time sebenarnya jantina dah terbentuk! Masa Telur bersatu ngan sperma tu ha masa tu dah tentukan lelaki atau perempuan... so sekarang kita doa supaya bb sihat sempurna segala ok!!! (ya ya jek aku! Salah sorikk!)

Mama dah ada boy & gals so tak kisah lah kan!

Sonok la dengan org ngandung nih!!! :) Take care!

ita.itu said...

ala rajin nye dia..tau ek dia mama dia x sihat...mc je mama..hehe

KAKTINY said...

setuju dgn jie.. org kata if nak pilih baby .. sblm mengandung.. tapi if nak tau baby apa akan dpt - bleh try tgk 'jadual cina kuno' - ada dibagitau dgn cara kita tgk berapa umur kita masa kita bersalin dan bulan berapa kita bersalin tu - kita akan dpt tahu apa anak kita akan dpt - mama nak try tak?.. hehehhehe (saja main2 bolehlah.. percaya jgn.. Allah lebih Mengetahui)..

mama ranggie said...

ida,
wah..tahnoiah jugak tuk awak...due kite mungkin hampir samam dgn mama...hehehe...

uncle,
adik memang rajin,rajin ngomaeh...hiks...

lindosh,
thanks...try lah tanya...hehehe...

c.i,
betul gak tu kan,x kisah lah janji sihat!

mama ranggie said...

kak jie,
ye ke?mana lah mama tahu..hehehe...nyway,thanks ye kak jie...

dany,
dah gumuks kan..mama pon suka gigit badan die,tembam!

ira,
oic..mama ni kurang arif so saje nak tanya..hehehe...tp x per lah,janji bb sihat kan!

kak tiny,
mcm ne tu,blh mama tahu?thn ni mama umo 28 so masa bersalin 28 stgh..hehhee...apo dio?

DarLingsz said...

erm dulu kan mama..xbos kite ada bgtau klau nk bbg lelaki amalkan mkn kepah ke...buah tana(lala)...kerang satu ari mkn 7biji ke...cmtulah.lebihkan seafood mcm tu...tp kite x amalkan psl nk bby gurl..hehehe...sabo jele.but tu sume ketentuan tuhan kan.klau dh rezeki boy or girl terima aje kan mama...

Zareda said...

yerlah mama, selalunya petua tu amalkan sebelum mengandung, kalau dah mengandung.. redha ajelah pemberian Allah.. lelaki ke perempuan, yang penting sihat..

~dyla~ said...

mama,
dah boleh diharap anak dara mama tu... sesuai la nak dpt adik baru

mama,
kalau dah pregnan dyla tak tau la mcm ne nak dptkan boy. tapi kalau sblm pregnan tu ada gak . petua mak dyla amalkan. misalnya kalau dulu kite slalu tdo belah kanan katil, if nak anak yg jantina lain, kite tukar tmpt tdo ngan hubby.

tak tau la leh guna ke tak. mak dyla buat menjadi plak. dptla dia 4 anak, 2laki, 2pompuan...

Mieza said...

slmt hari bapa tu hubby eira gak ya...

rajin nya anak dara sorang tu...:D

Kak Lady said...

Lama tak berkunjung...sekali masuk sini dpt berita mama dah pregnen...alahai...bestnya

TAHNIAH dari akak...semoga doa mama diperkenankan ALLAH

Rajin anak dara mama tu...


psttt...psst!!...jgn lupa ye...nak bersalin nanti beli set bersalin dari akak...Sendayu Tinggi...hehehhe

rasp said...

eee rajinnye si pinky tu... geram tgk..

ntah le mama, setahu rasp seblum tu leh mcm jie ckp lah... neway if nak check mama bukalah website "chinese calendar pregnancy".. tapi jgnlah berharap sgt tau.. Allah Maha Mengetahui..

Neway, kita doakan bb sihat semporna k...

Mak Su said...

saya tak pandai ler mama, mgkn bykkan sayur, ikan dan doa...

muadzlife said...

wahhhh..rajin anak dara tuh..nak jadi kakak le katakan..hehehehe..

take care yer..

ntah2 twin x?...

mummysyafie said...

taniah mama...dah alah² yer..

anak² mama dah besar n ringan sikit beban kan..tu yang duk sapu tu naper sapu tang tu je..hihihihihi

sekurang² nya ada niat membantu kan

kiter lak nak anak pompuan..hihiih..nak mintak petua ngan mama lah

KV said...

mama peknen eh? Tahniah
tak kisah lah apa gender ya. Asal sihat dan cukup sifat kan mama.
Take care!

mama ranggie said...

ja,
mama pon ade dgr gak tp x tau lah jd ke idak!

kak zar,
betul lah kan..ishhh..mama ni teruk kan!x kisah lah kan janji sihat...

dyla,
yg mama tahu,kalo ngiring ke kiri,bb guls..kalo kanan bb boy..wallahualam...

along,
kalo tiba masa die nak bersepah kan plak..pening kepala...

mama ranggie said...

kak lady,
thanks kak..ingat nak cuba gak tu,insya allah...

rasp,
mama dah bukak td n boy..n hopefully ia berkesan...

maksu,
ikan tu betoi tp sayur tu tuk bb girls...

muadz,
kalo masin mulut awak..mama suker!

mummy,
biasa anak pompuan ni kena makan asam lebih sikit...nak asid lebih...

kv,
insya allah...x kisah sebenarnye...

Ada Ayrissa said...

1st of all, congratz onece again yaa...
ermmmm....kalo tingat time mabuk2 mmg xnak peknen..x tahannnnn....semua mcm rasa ader...

starstar said...

tahniah mama :)
tke cre eyh..

Jelly said...

tahniah!!!!

YanDarwisy said...

Mama Ranggi, Cayolah...Tahniah!
Moga dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam peliharaan Allah! Acheh...tazkirah aku!

TauruzMama said...

alahaiii rajin bangett..comey jer..baik dia kan tolong mama dia..nt leh tolong auntie plak kan..

NBK466 said...

Ye laaa...practice bantu2 kemas rumah masa dlm pantang nanti...he..he..he..

mama ranggie said...

ada,
tp seronok tau peknen ni..semua org pakat jaga hati mak buyung nih..hahahha...

star,
thanks...

jelly,
thanks jugak!

yan,
thanks a lot...awak bile lg?muahahaha...

tauruzmama,
ok..nanti die akan tlg auntie plak k!hiks..

nbk,
betul tu...hehehehe...tlg "mengemas "leh lah...

risanur said...

baby boy atau girl mane2 pun boleh kan...ezki di tangan Allah..namun semoga hajat Mama akan akan dimakbulkan oleh Allah...
take care ur self...

Aleeya said...

mabuk ekk mama
rasanya yaya ade lah org paling teruk mabuk dalam donia nehhh wakakakka

tapi syukur bersalin sgt cpt n mudah, tapi sakit besalin tu sama je rasanye, cuma proses je cpt...

org kata nak baby boy kena byk mkn seafood .ntahler iye ntah idak...he he

IdaShah said...

rajin adik sapu sampah ekk..ye lah tak lg lg nk jd kakak kan...

jaga diri bebaik yer mama

-akuni- said...

Seksanya nak tunggu due kan... tapi itulah dugaan Allah kepada kita, yang menginginkan zuriat.... InsyaAllah besar pahalanya....

cikgu jawe said...

anak dara mama dh mula terasa nak ada adik. sbb tu perasaan dn sifat kakak dia dh mula timbul. hehe. bertuah mama ye.

faisal said...

Slm mama,
Tahniah yg tak terhingga dari sy..:) waa, bagus betul perancangan mama nih..:) biar seimbang lelaki dan perempuan..:) anak mama yang lainpun dah teringin adik kecik tu,hehe

silversarina said...

ada juga pembantu cilik tu, alhamdulillah.

pening malam tak pe, boleh terus baring dan tido, kalau pening pagi, langsung takleh buat keje... semuanya dugaan ,sabar ye .

NONIE AZIZ said...

arggghhhh ni yang jeles ni!!!bilalah akak nak tambah lagi ni....

fealize_eleanoer said...

rajinnye anak dara tuh...

mmg ade jgk org kate mengiring kekanan slps bersama suami tuh...

hasilnye mmg menjadi arr...sbb my fren da buat...die yg bgtau

:D

aNgRiAni said...

alahai syahdu tgk anak dara mama tue...so sweet...muaaahhhhssssssss

asal amik gambo montot jer? LOL...

imz said...

nt mama kasi email mama kt im..ke im_2912@yahoo.com

mama ranggie said...

risanur,
amin...

yaya,
mama dah start mabuk lah nih..uwaaa....


ida,
thanks ye!

kak ahni,
sebab tu pahala ibu mengandung ni,besar kan!?

cikgujawe,
semoga die akan jd anak yg baik!

mama ranggie said...

acai,
thanks ye..awak tu bile lg nak makan nasi minyak!

kak rina,
betul gak tu..tp ni pon mama dah start pening...

kak nonie,
jom,join da club!

fealize,
mama pon ikut gak..hehehe...sekadar mencuba!

riani,
tu pun badan die dah susut sikit...

imz,
ok...nanti mama email ya!

Mommy Lily said...

kakak pon dah mula nk membantu mama dgn kerja rumah. bagus tu... dia dah rasa tanggungjwb sbb nk dpt adik lagi...

mama kena jaga kesihatan tauu

mama ranggie said...

mommy,
die memang rajin,rajin 'mengemas'...hehehe...