JellyPages.com

Sunday, June 22, 2008

~Pening mama!~

situasi 1...kak ngah(baby)panggilan manje...

kak ngah: mama tak sayang aby lg kan?
kak ngah: mama sayang adik je kan?
mama: mana ade..
kak ngah: mama asik tido dgn adik je...
mama: memang lah sayang,adik kan kecik lg...
kak ngah: aby pon nak tido dgn mama..
mama: kak ngah kan dah sekolah...dah besar..
kak ngah: ala...boleh lah mama...

situasi 2...adik..
mama: adik,sayang bb baru x?
adik: tak cayang!
mama: nape plak?
adik: adik x suker bb baru...
mama: nape plak adik x sayang?
adik: nanti adik x dpt tido dgn mama lg..
mama: yelah,bb baru lah kena tido dgn mama...
adik dah besar kan cayang?
adik: tak boleh,adik nak tido dgn mama jugak...
mama: mana muat katil mama...sempit,adik dah lah gomok!
adik: muat! adik tido lah tepi,bb baru tidolah tengah...
mama: mana boleh,x muatlah sayang!
adik: nak jugak! adik nak tido dgn mama jugak!
(cuba baca dgn nada kanak2,hehehe)


bicarajiwa: mama ade sakat adik,lepas nih x boleh dah tido dgn mama sebab bb baru ade..tp tu lah jd nye bile mama tanya die balik...hahaha...degil tp mama tahu,dah keluar nanti,pandai lah die fikir nanti kan?yg si kak ngah plak asik nak merajuk je skrg..ntah nape pun mama x tau..agaknye mama kurang beri perihatian kat die lately ni kot tanpa mama sedar...tp tulah kerenah anak2 yg mama rindu setiap kali mama g keje..anak2lah penawar dan racun bg mama...

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

32 comments:

ida.. said...

mama... ida tgh sedih n risau... smlm g scan.. baby kecik dr jangkaan... umur baby 8 minggu tp saiz cam 5 minggu.. mama ada tak dgr pengalaman camtu... ida takut sgt.... huk huk huk uk.. takut kisah dulu berulang.. kawan2 doakan baby ida selamat yerr.. 2 weeks lg check up.... sgt risau... risau... risauuuu :(

en_me said...

kak ngah n adik tewww nak adik yg baru.. ekeke..

zino said...

kena beli dua katil joint kan baru muat semua hehe

muadzlife said...

itu ragam anak2 yang jadi peneman ketika kerja

silversarina said...

sebelum kuar baby, bagilah adik selalu tido dengan mama ,sian adik :P

Zareda said...

gitulah anak anak, dia rasa kita tak tak sayang dia, padahal kita ni nyawa pun sanggup serahkan demi anak anak

fizz said...

salam mama,

saya dulu kan kecik2 camtu gak, selalu cemburu dengan adik2, sbb ingtkan mak dh xsygkan sy lg, tapi kaish syg ibu xpenah beza-bezakan anaknya kan...wah seronoknya ada nak...erk bila sy nak ade anak jugak ni...hehe :)

-akuni- said...

Memang macam tu la karenah anak2 bila nak dapat adik... nanti dia org tu suka + jeles... heheheh

fealize_eleanoer said...

wah...dah jeles dah die ;)

KAKTINY said...

jeles mmg sinonim dgn bebudak yang nk dpt adik baru..

mak kaktiny citer, masa beranakkan yang no. 3 (asik kaktiny ler..), kaktiny umur baru 1 tahu.. so, jeles tahap cipan sampai ludah bilik kat spital sbb tak bagi mak tido dlm bilik dgn adik..

tapi, asik kaktiny tu meninggal setelah 2 minggu bertarung dengan 'demam kuning'.. (al-fatihah utk arwah Badrul)..

rasa menyesal sgt sbb 'pernah' buat perangai camtuh.. tapi - umur setahun - apalah yang kita tahu kan?.. tak sedar pun apa yang kita buat.. apatah lagi nak ingat.. umur camtuh.. hanya ikut rasa jer.. namanya pun budak-budak..

puterikurekure said...

hehe..tul tu mama. nanti baby baru dah kuar nanti, adik mesti dah pandai terima hakikat yang dia dah jadik kakak.
:)

~dyla~ said...

tul mama,
dulu time saya budak2 pun rase tak best je nak dpt adik. maklumla, anak sulung kn..

tpi takpe , bile baby dah kuar sok, dorang suka n geram punye.. jgn risau. yg penting kite sentiasa care sama rate smuanya...

ita.itu said...

dia dah terasakan mama.....hehe..sok2 kuar baby sayang la dia kat baby

wan said...

biasalah diorang....

mesti ada rasa terpinggir tuh...

mama ranggie said...

ida,
jgn riso,x de pape tu!

en.me,
tu yg jeles tu...

uncle,
bagus gak cadangan tu!

muadz,
anak2 lah segalanya...

kak rina,
die memang tido dgn mama!

mama ranggie said...

kak zar,
betul tu kak..sanggup segalanya kan!

fizz,
cepat2lah kawen...

kak ahni,
memang betul..nanti for sure dorang suker!

fealize,
memang jeles dah!

kak tiny,
al fatihah tuk arwah...

mama ranggie said...

putri,
nanti die tahulah tu...

dyla,
mana ade mak bapak yg bezakan sayang kan!semua sayang!

kak ita,
sure die sayang!

kak wan,
nanti dah keluar sok,sayang lah tu!

Mak Su said...

hihihi, semua sekali, tido atas toto

HAPPYIRFA said...

salam mama..
bagi ni macam mana?loya lagi ker?yg pelik tu selagi x tau kita peknen..ok jer.tp bila tahu peknen.
dan dan tu peninglah loyalah..
pelikkan?

Umi Mia said...

hehehehe...kejap jer tu..nanti adik dah kuar..bukan main sayang nanti tu...

irasilver said...

sian kat adik tapi sian lagik kat papa!!! Dah dedua nak tido ngan mama papa pulak? hahahahha!!!!

Sweet kan ingat balik keletah depa!!! Anak ira tak pandai ckp pun kat ofc ni tingat aksi aksi dia kat umah! Sungguh bertuah kita... :)

Aku Bukan Bidadari said...

ekekek..tul tuh sian kat PAPA..

suealeen said...

anak mama dah start tunjuk middle child syndrome la tu.. feeling unwanted & insecure... padahal semuanya dapat perhatian dan kasih-sayang sama rata je... bebudak.. camtu ler..

Mommy Lily said...

ala kesiannya anak2 mama. semua nk manja2 gituu... kena beli katil besar la mama, yg blh muat satu family

*SiRibenMerah said...

hehehehe.. cian adik kann.. x pe.. da kuar baby baru nnt2.. dia sure berubah punya.. jd kakak yg penyayang tauuu.. kita tunggu dan lihat..

mama take care yek =P

*hugs n kisses*

applepie said...

hheheh..mcm2 kan budak2 nih..ye arr derang kan kecik ag.. :)

CikguZue said...

mula2 camtu, tapi bila ada adik, ntah2 dia pulak tak boleh pisah dgn adiknya...kan.

Pak Ngah: said...

:: salam... bagi yang bakal nak dapat adik... akan terasa yang kasih sayang kepadanya akan "dirampas" oleh "saingan" terbarunya... dan begitulah selalunya kerenah mereka...

mama ranggie said...

maksu,
toto nipislah maksu,sakit badan..hehehe...

irfa,
tau x per...

umimia,
sure die sayangkan adiknye nanti...

ira,
papa dah lama kena tido bawah!

mama ranggie said...

a.b.b,
muahahaa...biarkanlah die beralah...

sue aleen,
memang gitulah sepanjang pengalaman mama...dah keluar sok,taulah die sayang!

mommy,
kena beli king size lah agaknye!

siribenmerah,
memang,nanti dah keluar,taulah die sayang adik!

mama ranggie said...

applepie,
masa keciklah nak jaga hati dorangkan!?

cikguzue,
kebiasaannye gitulah...

pak ngah,
biasa dah keluar adik nanti,dielah yg paling suker!

Wynn Syarina said...

Era, congratulations!!! Jaga kesihatan ye. Sorry lama tak jenguk.