JellyPages.com

Wednesday, April 30, 2008

~Boleh ke survive?~

Let's do some simple calculations here.

In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).

I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let's start rolling with a family which has
Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100

(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775

(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155

(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400

(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam): RM300

(go to work, bring son to school,
only can afford one car running)

Insurance: RM650

(kids, wife and myself)

House repayment: RM750

(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80

(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20

(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30

(enough ah?)

School books and etc: RM100

(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50

(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100

(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc...


Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit!
RM3,610 already...

EPF belum potong, income tax lagi........oledi RM3,610 ....

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month!!!

What is this? Inilah Malaysia Boleh...
Sorry ... it should be Malaysians Boleh , because we're still alive and kicking!!

No wonder so many Ah Loong around lah....

(kredit to isu hangat)

P/S:...mama sendiri pon pendapatan berdua kurang dr itu..memang x cukup nak di ikutkan tp kalo kite pandai adjust,maybe cukup!itu mama lah!x tau lah org lain kan...isu ni mungkin sukar kalo nak di pikirkan..bak kata bang bil,lu pikir lah sendiri!setakat ni al-hamdulilah lah,anak2 mama lom pernah x makan lg lah...raya pon bertukar baju,..(ish,macam riak aje kan!)tp tumpukan pd isu diatas ya!duit byk mana pon memang x cukup..biarlah kite ade setakat yg mampu aje!ukur baju di badan sendiri lah!...tp memang kenaikan harga barang memerlukan kite lebih berjimat cermat...berfikir sblm membeli,pilih yg perlu dan bandingkan harga..eh!mcm promote iklan je kan!:)ape2 pon,kite patut bersyukur dgn apo yg kite ado jika nak dibandingkan dgn org yg lg susah dr kite!tgk ajelah rancangan 'Bersamamu' tu,lagi menyentuh perasaan...makan pon bercatu kekadang..ya allah,sedihnya mama pk!so pada kengkawan seme,amalkan lah jimat cermat tp bukan kedekut k!hehehe!

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

Monday, April 28, 2008

~Persona Owner Club~

Photobucket
fara on driver!

Photobucket
salah masuk!

Photobucket
parking..

Photobucket
angah n fara..

Photobucket
cute!

Photobucket
sessi bbq nak mula..

Photobucket
dah lapar!

Photobucket
masa ni nak balik..

Photobucket
pandangan dr kanan..

Photobucket
pandangan dr kiri...

Photobucket
sempat posing tu!

Photobucket
kereta pon bergambar!

Photobucket
dah nak balik dah!


~ishh..suspen je kan..ni bukan mama punya program lah!..ni club adik mama yg mengadakan bbq kat pantai purnama semalam(ahad)seramai 30 biji telah menyertai konvoi kali ni..mengikut kata fara,mcm2 makanan telah dibawa seperti ayam,nasi grg,kupang dll(tp gambar bbq x do lah!kes lupo lah nak amik ni!)...ramai yg bawa kuarga..mama x joinlah...gambar ni pon fara punya...saje mama nak publishkan blog mama..so sape nak join club ni sila lah ke personaclub.net..~

P/S:bilalah mama dpt pakai persona...salah satu kete idaman gak nih!x perlah,belum ado rezki lg kot!mana tau kan,x lama lg...doa2kanlah ye!

Saturday, April 26, 2008

~ Promote blog ~

Mama nak promote blog2 mama dan blog2 baru kengkawan mama...sila lah ye ke sana...

sile klik sini kalo nak ke blog anak2 mama...


sile klik sini tuk ke blog ke-dua mama...

sile klik kat sini lak tuk ke blog adik mama..

klik kat sini plak tuk ke blog member satu skola ngan mama...

kat sini lak tuk ke blog kawan satu opis mama...

klik sini tuk ke blog QS satu opis mama ni..

P/S:mama saje nak promote blog2 ni...nanti kalian pon akan bertambah kawan kan...blog ke dua mama tu saje mama buat sbb mama dpt lay out kegemaran mama..nak tukar yg sedia ade,mama malas nak godek..so korang jengah2 lah ye..kalo sempat,tgglkanlah jejak...bagi semangat org2 baru yg nak berblog ni k!

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments



..

Thursday, April 24, 2008

~ISTIDRAJ~


Minggu lepas, kawan seofis tanya "Kenapa kadang kala kita lihat seseorg insan tu sentiasa dapat kegembiraan spt dapat naik pangkat, murah rezeki dll sedangkan dia tu selalu melakukan kemungkaran? ".

So,seorang kawan lagi pun jawablah yang kdg kala sesuatu anugerah Allah swt kpd seseorg individu tu bukanlah sebab Allah sayangkan hambanya itu tetapi kerana Allah nak tengok sejauh mana keikhlasan orang itu. Allah nak tengok adakah hambanya itu akan menyedari bahawa Allah amat bermurah hati dengannya jadi sepatutnya dia bersyukur dan berubah menjadi baik. Tapi jika individu itu masih tidak reti bersyukur maka sesungguhnya dia telah menimbulkan
kemurkaan Ar-Rahman.

Ada member tanya kenapa kdg2 kita dah banyak kali berdoa tapi belum dapat apa yang diimpikan. Ustazah kata itu tandanya Allah sayang pada kita.Sebabnya Allah tahu kalau kita lambat atau belum dpt yg diimpikan, kita akan terus berdoa dan mengingati Ilahi. Sebenarnya Allah amat rindukan suara hamba-hambaNya merayu dan memujiNya. Kalau sekali berdoa terus dapat, kemungkinan besar lepas tu kita taksub dan lupa utk bersyukur pd yg Esa.

Tup-tup dpt pula artikel ni drp seorg rakan. A very relevant and interesting article. Semoga Allah beratkan timbangan ibadah kita drp timbangan dosa di Pdg Mahsyar nanti. InsyaAllah..

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.

Rasullulah s. a.w. bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka),ketahuila h bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT."

(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.

Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian didunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja. Ada yang susah juga. Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak, dia boleh hidup kaya dan mewah.

Bila kita tanya, apa kamu takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai.

Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takburnya mereka.

Rasullulah s. a. w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadatpun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku, katanya sombong." Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.

Rasullulah s. a. w bersabda: "Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul ├ŽIbad) Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap,anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap), dia akan cuba melawan api. Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt.

Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah.

Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya? Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj.

Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan.

Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredhaan Allah. Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya.

Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah, niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat.

Wallahualam.

"Dari Abdullah bin 'Amr R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:
" Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.."


P/S:pagi td mama dpt berita seorang rakan sekampung meninggal,baru berusia 27 thn dan meninggalkan 2 org anak yg masih kecil..al fatiha tuk arwah..ia disebabkan sesak nafas saje..kalo dah ajal,x kira muda atau tua kan..semoga isteri beliau tabah menghadapi dugaan ini..

Wednesday, April 23, 2008

~Mama anta ameera g spital~

Semalam ade sesape ke cari mama?ishh..perasan betul mama kan..sape lah nak cari mama kan?semalam mama anto ameera ke spital pakar seremban...lanjutan kes sakit die tu...semalam amik result n al- hamdulilah,x de pape yg di luar jangkaan berlaku tp ade satu je kes kena amik result 13/5 ni...kalo tu compom,kena operation lah nampaknya...

no ameera-masa ni masih 2501-lambatnya!
sempat lg nak mik gambar!
tgk tu,ramainya yg dah dtg!
pastu kami layan mc d..
ameera layan sundae...
mama sambar baju kat terminal one...
dan sandal ni!hehehe...duit hubby lor!

P/S:lepas balik dr spital tu mama singgah terminal one...ya allah,geramnya tgk baju2 kat situ..ade plak kedai2 yg jual baju saiz mama..apalagi,mama ketuk lah hubby suh belikan baju n seluar serta sandal..biasalah pompuan kan!hehehe..sbgai suami yg penyanyang,die bg mama beli..ha..amik ngkau..sampai 3 helai mama beli n sandal sepasang...hehehe...thanks sayang!nanti mama dah kuar gaji,mama ingat nak beli lg 2 helai baju,mama dah 'aim' semalam tp x cukup bajet lor...x pe,sabar,gaji hubby kuar sok kan atau lusa,so harus weekend ke sana lg..hehehe..kalo rajinlah naik bas...nak harap hubby weekend,mimpi ajelah!die x suka kuar ke tmpt2 mcm2 tu bilo weekend,sesak katanya!
PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

Monday, April 21, 2008

~MAMA JUMPA ????~

Sabtu-2.00 pm-Bandar PD-carik langsir tuk kenduri nanti...

banyak betul pilihan kan!
tema kami-biru putih so sesapa yg dtg nanti,ikutlah tema k!
dah penatlah tu!
mak dah pening nak pilih yg mana satu...

Sabtu-8.00pm-Tiara beach-mama jumpa dua org si cantik jelita...

ish!mama yg paling tembam kan?
ni gambar cover gumuks mama lor!

Ahad-1.30pm-KFC Port Dickson-lunch with my family...

disebabkan mama malas nak masak...
so layan je lah KFC!

P/S:thanks to aleeya dan haja yg sudi jumpa mama...tp memang tak puas lah borak2 dgn dorang..si haja memang peramah..x henti bercakap..seronok mama layan die..aleeya ni mungkin masih malu2 kot!next time jgn malu2 lg ye!mama dpt bayangkan kalo bloggers2 yg ade kat sini jumpa,pasti hangat kan!sure seronok kan!?so pada sesape yg ke PD,sudi2lah jumpa mama k!hehehe!mama pasti akan cuba jumpa kalian...

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

Saturday, April 19, 2008

~Gambar2 pelik!~

yang ni gambar adik sepupu mama...gambar ni mama sendiri yg amik.masa ni kite org sambut besday mak su kat tepi pantai kul 12 mlm...di LE PARIS,PORT DICKSON..

yang bawah ni dr email...






P/S:BETUL KE X BETUL NI?MCM KONPIUS JE KAN...BAK KATA BANG BIL(RAJA LAWAK)LU PIKIR LAH SENDIRI...HEHEHE...(mama schedule kan n3 ni)
PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments