JellyPages.com

Tuesday, April 08, 2008

~MANUSIA JENIS APE NIH?~

Nauzubillah...sebak mama bila mama dpt email ni...ya allah...tidak kah mereka yg melakukan ini rasa berdosa dgn tindakan yg x berperikemanusiaan ni?tidakkah mereka merasa berdosa dgn ape yg telah mereka lakukan?mengapakah iman mereka senipis kulit bawang?tiadakah sekelumit rasa sayang yg ade dlm hati tuk anak2 ini?begitu singkat pemikiran mereka ini...kan begitu susah mengandung mengapa senangnya nak mencampakkan anak2 ini..bukan mereka yg bersalah tp kamu(ibu yg ngandungkan mereka ni...)yg patut menyalahkan diri kamu sendiri...sudahlah kamu melakukan maksiat lepas tu kamu tambahkan lg dosa dgn dgn membuang mereka yg masih suci ini...hanya allah sahaja yg tahu betapa sedihnya hati mama melihatkan anak2 ini...





P/S:banyak lg gambar mama dpt tp x sanggup nak publishkan kat sini kerna terlalu ngeri!!!ya allah,semoga kami dijauhi dr sifat zalim dan angkuh...semoga kami dilindungi dr bisikan syaitan...teman2...apalah dosa anak2 ni kan?pada mereka yg belum punya anak pasti tersentuh dgn gambar ini...dan mama publishkan agar jd pengajaran pada anak2 dara agar jauhilah maksiat yg mengundang perkara ini...mama pon takut sebenarnya sbb mama punya 2 org anak dara yg makin membesar..mama takut!mama memang takut!ya allah,sekali lg aku mohon,kau lindungilah kami semua...
PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

39 comments:

dhiya zafira said...

Salam mama...

Ya Allah...terkelu lidah saya melihat gambar2 ni. manusia kalau sudah bernafsukan binatang beginilah akibatnya. Kuasa Allah MAHA HEBAT...hari pembalasa untuk mereka pasti akan menjelma

Aleeya said...

Mama,
nanges tengok emel ni
dan kejamnya si ibu bapa baby nieh
tidakkah si ibu nya terpikir betapa sakitnya melahirkan baby dia kan..lepas tu sesuka ati je nak buang2 baby dia..ibu apalah camtu

Mak Su said...

tiada sudah kasihsayang ker di hati mereka?

muadzlife said...

alahai...sebak nengoknya...
mintak dijauhkan lah perkara sebegini dlm hidup saya..
x tergamak nengok baby cumel diperlakukan begitu..
paling sy x thn bila pikirkan saat2
anak2 ini kesakitan sebelum ajal, digigit semut dsb...

puterikurekure said...

ishhhhh....

tak sanggup saya nak tgk mama..
saya terus skrol ke bawah cari kotak komentar. just browse cepat2 je. tak sanggup!!!!

kejam sangat orang yang sanggup buang baby2 tak berdosa ni.

Mieza said...

eira...teruknya mak bapak yg bg surat tu kan...smpi hati btl...klh binatang buas kat zoo tu...

sedih rasanya...klu x nak bglah org yg takde baby ...mcm along ker...:(

* along ada tag eira tau...:D

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

subhananllahhh

silversarina said...

Ya Allah, sedihnya tengok gambar-gambar ni... manalah perginya sifat kemanusiaan mereka ini???

TauruzMama said...

Mama...xsanggop nak tgk gamba2 nih..sedih sgt..sgt-sgt!

Mommy Lily said...

hai mama,

sebu hati saya lihat manusia mcm ni...

kasihan nya anak2 yg tk berdosa ini...semoga syurga menjadi tmpt mereka skrg kan..

Ainin Naufal said...

sebak dan bergenang air mata kita tgk gambar2 ni. tergamak sungguh dorg tu.

dulu masa baby kena tinggal kat sepital sbb jaundis, kita punyalah nangis. masa tu baru 3 hari bersalin. malam2 tak blh tido dan paginya dengar berita kat tv pasal seorg bayi baru lahir dicampak atas batu kt tepi laut, lagi la meleleh2 air mata. tu baru tinggal kt sepital sehari je tu. kalau berhari2 tatau la camne.

Zareda said...

kengkadang terpikir, kenapa mesti dicampak baby tu.. kalau diserah kat orang pun berebut orang nak bela baby baby ni.. even kalau bagi pada kak zar.. tak cukup tapak tangan, nyiru kak zar tadahkan.

Biar apa pun status dia, baby ni tak berdosa.. malah kita dapat pahala menyelamatkan dia.

haja said...

mama........nape jahat sgt diaorg ni kan.klau betol xsgup nk bela...apa salahnya anto kt tmpt yg berkenaan. or bglah kt sape2 yg nk sgt anak tu. xsmpai ati tgk bby2 ni...sedihhh la. teringt kt dihah. kepayahan mngandung, kesusahan bersalin...seksanya berpantang...trlalu memberi kesan pd stp ibu2 didunia. Buat kite jd mnghargai kehadiran ank2 disisi. TAPI nape org yg xde otak ni buat mcm ni ye. sedihhhhh

fealize_eleanoer said...

ya allah...

napela mcm ni sanggup dibiarkan anak yg x berdosa...kawan sy bukan main susah nak pregnant dan sgt nakkan anak,tp org yg mampu mengandung sewenang2 nye buang anak...manusia ape ni?owhh...saya tahu..ni bkn manusia...ni namanye BABUN !... gggrrr !!

-akuni- said...

MAMA! SAYA TAK SANGGUP TENGOK!

mummysyafie said...

mama...kiter takmoooo tengokkkk...nanti teringattttt

sedihhhhhh sgtttttt

wan said...

Salam Eira,

Menangis Kak Wan tengok gambar angels ni semua. Ya Allah, tak ke mereka ni insaf dgn kesakitan masa bersalin.. kegembiraan angels tu dalam pelukan..

Kenapa diorang sanggup buang? Kalau bertaubat sepatutnya diorang tak tulis dah surat tu, dia akan bawa mayat anak dia jumpa org yg berkenaan utk menguruskan jenazahnya.

Mungkin Kak Wan tak pahamlah masalah diorang, tapi itukan anak kita? Yang kita kandung? Aduhai.. menangis sungguh Kak Wan. Nak² lagi ingat anak kat rumah.

Na'uzubillah..

Ceera said...

huh.. kepala hotak dorang buang anak sesukahati... eeeeeee, geram plak saya menengoknye.. bodoh!!!

umie@kakyong said...

Dunia sekarang dah macam2... mannusia tak berhati perut saja yg boleh buat mcm tu... KEJAMmmm sungguh.... seangkan haiwan pun tau sayang anak2 dia...

Perbuatan itu akan Allah balas dgn setimpalnya kelak....

ita.itu said...

ish takut la mama..sedih ngk kan

cendawanintim said...

Mama,

Kita bertuah kerana dikurniakan naluri keibuan dan telah menjadi seorang ibu, bila nengok email nih, lagi la sebak di dada...apakah nasib si kecil ini, tak sempat hidup di atas muka bumi Allah ini...

boleh tolong email pada saya tak mama?

RaFFLeSiA MeRaH said...

x sampai ati rasanya nak tgk lame2, kesiannya...sampai ati ibu sendiri buat anak mcm tu yerrr...mane peginya sifat kemanusiaan yg ader kat diri manusia tu sendiri, ha?

NBK466 said...

Berita begini bukannya BARU & sekarang nie dah TIDAK MENJADI PELIK..(nau'zubillah) Dan layakkan kita gelarkan kita nie NEGARA ISLAM? LU PIKIR LA SENDIRI bak kata Nabil tuh...

Cikpid said...

Saya rase sgt mrh sbb..sy berharap sgt utk dpt anak..tapi Allah belum bagi rzeki..diorang yg x bertanggungjwb ni,bleh plak buang2 anak..diorang ingat ni kucing ke?nk buang2...

pearlEJ said...

ishhhhhhhh sedih betul laaa tgk mcm neh.. hurmmmm...

tak der akal ke manusia yg dok buat mcm neh?? bodohhhhh!!! eeeeee gerammmmmm sungguh aihhhhh...

kakLuna said...

kebetulannya....masa tgk entry ni tgh dgr lagu 'Alhamdulillah' too phat & yassin kat Era.

lagu yg disesuaikan dgn paparan ntv7 bbrp tahun yg lepas mengenai kes buang anak.

bila dh jd mcm ni mmg x dpt berbuat apa..tp bnda ni boleh dielakkan...ibu bapa kene fhm anak2, tahu dgn siapa anak berkawan...kawal anak2 bkn mengongkong, beri didikan agama yg cukup....jgn amik mudah dgn pengaruh hiburan...

hidup kalau asyik hiburan,hiburan,hiburan beginilah jdnya...

NuRuL said...

aduhai..manusia ke bintang lar nak panggil mereka-mereka ini..:(

Sabiah said...

salam mama,

sedih sy tgk gambar2 ni.Tergamak dia buat anak dia mcm tu kan...

sama2 kita berdoa agar diri,keluarga dan org2 sekeliling terhindar dr buat perkara2 mcm ni.

suealeen said...

baru je letak entry pasal buang bayi ni... tak yah la buang2.. letak je depan rumah, tak pun bagi je terus kat kita.. tak denye kita nak soal banyak2

CAHAYA MATA said...

semoga Allah kurniakan sinar hidayah buat pesalah2 yg melakukan kekejaman ini..

dan..semoga bayi-bayi comel ini ditempatkan bersama-sama insan yang disayangi-Nya selalu..amin..

umi ameer said...

Ya Allah..
baby2 tu sumer tak salah, kan?
sedey sangat laaa bila tengok gitu..

kasihlatifah78 said...

sebak...sedih..semuanya ada..lebih2 bila kita telah menjadi seorang ibu... naluri kita menjadi semakin sensitif bila melihat manusia sanggup berbuat mcm tuh...nak kata binatang pun..binatang pun tahu sayangkan anak... lebih lagi kot..

kemat said...

Siapa la yang hatinya busuk giler..sanggup buat cam nie semua

iman_qaisara said...

salam mama...
nana pon dpt email nih...huhuhuhuuu mmg sedih sgt2...nape la diorg buat cmni...ishkk2..sedihnye laaa...sian kt baby yg x brdose tuh

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

maaf ye seme...mama x dpt reply one by one lah..bz sikit lah...

tp mama harap agar kite seme dilindungi dr sifat zalim gini..kalo x nak anak tu bg je org lain..ramai lg yg nak bela...anak2 tu dah lah x tau apo...dah ngandung susah payah,senang2 aje nak buang!

apalah dosa si kecik tu kan!kesian mereka kan...tp mama pasti tempat mereka pasti di syurga kan!

nasazfrog... said...

tetiba airmataku mengalir,, bia tuhan saja yg dapat membalasnye...

WaNa (BoRN To MaKe u HaPPy) said...

KeSiaN BaBy² Tu :((
pRaNGai MaNuSia Yg BuaNG aNaK Ni Lg TeRuK Dr BiNaTaNG !!!
KaLo WaNa DpT , WaNa BuNGKuS DoRg ... LeTaK La dLm KoTaK Ke...pLaSTiK BeSa Ke...PaSTu CaMPaK Kt dLm SuNGai !

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

naza,
tuhan tu maha adil...

wana,
memang zalim kan?kalo bg kat org jaga kan bagus,buat apo nak buang2 kan?

waterlily said...

Mama,
Betapa tersentuhnya hati kak Lily bila melihat bayi2 tanpa dosa ini.

Kak Lily ni belum ada rezeki. Kan baik diberikan sahaja kepada wanita-wanita yang macam kak Lily ni.

Huuu..sedih sungguh :(