JellyPages.com

Wednesday, April 16, 2008

~DOA MAMA~


Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim

Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat

Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada

terbatas

Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal

Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan

Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista

Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu

Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan



Ya Allah

Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash

Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus

bersamanya

Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan

membimbing tanganku dititianMu

Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala

perbuatannya

Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di

Jannah Mu

Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan

segala perintahnya

Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di

DuniaMu

Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari

menyakiti perasaannya



Sekiranya...

suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka

Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah

dan ragamnya



Tetapi Ya Allah...

Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku

seorang

Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku

harungi segala dugaan Mu

Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..

Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya..

Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang

melalaikan..

Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan

keadaanya

Sekiranya suami ku menyintai kesesatan

Kau pandulah aku untuk menarik dirinya

keluar dari terus terlena



Ya Allah...

Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku

Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan

ketelanjuranku

Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..

Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai

Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai

isteri..

Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu

Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku

petunjuk kearah rahmat Mu



Ya Allah sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu..

Aku buta tanpa bimbinganMu..

Aku cacat tanpa hidayahMu..

Aku hina tanpa RahmatMu..



Ya Allah

Kuatkan hati dan semangatku

Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu

Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami

Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu

Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha

Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan

Kerana aku pasrah dengan dugaanMu

Kerana aku sedar hinanya aku

Kerana aku insan lemah yang kerap keliru

Kerana aku leka dengan keindahan duniamu

Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu

Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu



Ya Allah Ya Tuhanku...

Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati

Isteri yang dikasihi..

Isteri yang soleha..

Isteri yang sentiasa dihati..



Amin, amin Ya Rabbal Allamin..



P/S:buat bakal adik ipar mama-FARA HIDAYU,amalkanlah doa ini selalu...semoga kalian berdua nanti akan sentiasa bahagia hingga hujung nyawa...along sentiasa dan akan selalu menyanyangi kalian berdua dan along sedar along bukanlah kakak yg terbaik..tapi along akan cuba menjadi yg baik dan memahami kalian...along juga ingin meminta maaf andai selama ini along x pernah menjadi kakak yg baik tuk kalian...along akan cuba juga nanti jika diberi peluang..dan pada semua teman2,doa ini telah dikirimkan oleh sahabat mama dan mama telah amalkan...insya-allah...mama telah cuba menjadi isteri yg terbaik...dan mama harap agar suami mama ikhlas menerima mama seadanya...mama sayang papa...(sesekali meluahkan rasa didlm hati,rasa tenang di jiwa...)


PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments


35 comments:

Cikpid said...

best aa kata2 puitis tu mama..nk print laa..letak dlm kad..bagi kat husband ;p jiwang tak??

mummysyafie said...

wah mama..entry kali ni kiter kena print lak...

nice one mama

13may said...

:)

Aleeya said...

wah best sekali bahasanye begitu indah..

mama, cantek adik ipar mama, namanya secantik wajahnya..

-akuni- said...

Mama ni forever romantik kan...

Lagipun kekuatan orang Islam ni salah satu nya pada doa tu lah...

Mommy Lily said...

thanks mama utk doa ini...boleh la mami amalkan juga...amin...

mama, mcamana bunga pahar dah beli ke utk adik tu...? kalau nk ape2 tengok kt serisinggahsana.blogspot ye

Kasawari said...

Mama, thanks share doa ini.. dan semoga diperkenankan oleh NYA..

Aminnnn

iman_qaisara said...

salam mama..
adehhh tetibe nana bole nanges2 plak bc n3 mama kali nih.....adesss sgt menyentuh hati la doa nih...

Mieza said...

sedap bait kata2 tu indah dan menyentuh hati...

bgs doa ni...kena amalkan selalu...

cantik adik ipar eira ni...:D

cendawanintim said...

mama,

selamat pengantin baru in advance buat adik mama...

yer, harapnyer kita sumer menjadi isteri yang terbaik buat suami kita...

doakan tuk saya juga erk..

~dalila~dyla~deyll~della~ said...

mama sekrg dah start diet ek.. smua org diet.. ni yg jeles nih.....

muadzlife said...

semoga berbahagia selalu...

TauruzMama said...

Thank's mama sbb share Doa ni tuk w'ols..nak print nih..

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

semoga kite dirahmatinya...

walopon kisah silam kita mungkin banyak kisah hitam tp x selamanya akan kekal begitu...

pasti allah akan turunkan kebahagiaan pada hambanya yg selalu berdoa...

berdoa selagi termampu...

die pasti mendengar!

amin...

wan said...

amin :)

ita.itu said...

amin..moga dimakbulkan..

haja said...

wahhh mama...bestnye kata2 tu..nk print arr...mama, fara tu lawa lah..sesuai ngn ali yg hensemmmm tu...nasib x ngorat ali dulu...muahaha....
*mampos kena sekeh ngn pie*

Jie said...

aminnn......moga2 kita sama2 mendapat hidayah dan petunjukNya

Mak Su said...

:)

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

amin sekali lg...

ja,kalo pie tahu,naya nanti..hehehe...

:)

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

bgus doa tuhh....

zino said...

semuga doa di makbulkan Nya.. amin..

RaFFLeSiA MeRaH said...

insyallah, sy cuba amalkan jugak dlm doa sy pasni...:D

izawani said...

Mamaranggie... mama nak suruh akak tengok doa ni yer ? Terima kasih ... nice word... Itu yang selalu akak doakan... tapi akak tak mau doa utk bersedia bermadu... akak tak mau bermadu... ekekekeke.... sedalam mana kasih akak pada dia... hanya jika dia milik akak seorang... jika perlu berkongsi, akak akan lepaskan...

faisal said...

amin atas semua doa2 mama nih...best ayat2 dia,huhuu..

YanDarwisy said...

Hi Mama..Salam perkenalan!

silversarina said...

Doa yang sering diamalkan , InsyaAllah bahagia buat semua.

fizz said...

salam mama,

ayat2 dalam doa ni bagus sekali..

nasazfrog... said...

hai mama... tersentuh dengan doa tesebut... :)

HAPPYIRFA said...

salam mama..
aminnnnnnnnnnn

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

amin...

kak rm...ok,cubalah...

kak izawani...semoga akak tabah ya!

yan,mama selalu g blog awak...

dan terima kasih pada sudi tggl komen...

semoga kite di permudahkan segala urusan di dunia dan di sana nanti ..amin..

Jentayutiara said...

mama ank sulung yer... patutla caring.
syahdu doa 2....

m i n e r a l . . . said...

aminnnnnnnnnnn

QasiehFirdaus said...

amin.. sy mau amalkan juga!

Jentayutiara said...

mama mai la umah sy sat.... sy dah tag mama nie... hehehe