JellyPages.com

Wednesday, April 30, 2008

~Boleh ke survive?~

Let's do some simple calculations here.

In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).

I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let's start rolling with a family which has
Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100

(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775

(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155

(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400

(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam): RM300

(go to work, bring son to school,
only can afford one car running)

Insurance: RM650

(kids, wife and myself)

House repayment: RM750

(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80

(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20

(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30

(enough ah?)

School books and etc: RM100

(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50

(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100

(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc...


Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit!
RM3,610 already...

EPF belum potong, income tax lagi........oledi RM3,610 ....

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month!!!

What is this? Inilah Malaysia Boleh...
Sorry ... it should be Malaysians Boleh , because we're still alive and kicking!!

No wonder so many Ah Loong around lah....

(kredit to isu hangat)

P/S:...mama sendiri pon pendapatan berdua kurang dr itu..memang x cukup nak di ikutkan tp kalo kite pandai adjust,maybe cukup!itu mama lah!x tau lah org lain kan...isu ni mungkin sukar kalo nak di pikirkan..bak kata bang bil,lu pikir lah sendiri!setakat ni al-hamdulilah lah,anak2 mama lom pernah x makan lg lah...raya pon bertukar baju,..(ish,macam riak aje kan!)tp tumpukan pd isu diatas ya!duit byk mana pon memang x cukup..biarlah kite ade setakat yg mampu aje!ukur baju di badan sendiri lah!...tp memang kenaikan harga barang memerlukan kite lebih berjimat cermat...berfikir sblm membeli,pilih yg perlu dan bandingkan harga..eh!mcm promote iklan je kan!:)ape2 pon,kite patut bersyukur dgn apo yg kite ado jika nak dibandingkan dgn org yg lg susah dr kite!tgk ajelah rancangan 'Bersamamu' tu,lagi menyentuh perasaan...makan pon bercatu kekadang..ya allah,sedihnya mama pk!so pada kengkawan seme,amalkan lah jimat cermat tp bukan kedekut k!hehehe!

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

30 comments:

mummysyafie said...

mama..kalau gaji kiter sorang mmg byk tu lah..TAPI itu yang sebelah kiri payslip..kalau sebelah kanan payslip...potong angkasa, potong quarters,potong keta, potong rumah..cuba kira brapa yang tinggal?

belom kira belanja dapur, anak, rumah...adoiiii mama..mmg tak cukup...

tapi selalu ingat..setiap orang ada rezeki yang diberi oleh Nya..so kiter berdoa je agar esok rezeki kiter akan dimurahkan..insyaallah..

muadzlife said...

setuju tu mama kene jimat,,tapi x kedekutt,,heheh

silversarina said...

Itu Rm3000 , macamanalah yang kurang dari tu.... dari dulu akak tak jumpa lagi jawapannya.. but mereka survive, tulah rezeki masing-masing, Alhamdulillah.

cikgu jawe said...

kdg kan mama.. pelik tgk atuk2 kita dulu. noreh getah je tapi mampu bagi makan anak sampai belas2 org.

skrg gaji ribu2, tapi.. hehe

tu keberkatan rezeki juga. :)

cikgu panji said...

Mama, duit keluar laju je kan.Sebab sekarang ni semuanya pakai duit hatta nak ke bilik air pun mesti berduit.Tapi, setakat ni Alhamdulillah kita boleh survive. Yang merisaukan, macam mana le hidup anak-anak kita nanti???

KV said...

betui tu mama, kami ni asyik dok beli beras siam kan (contoh) la ni dah 80++ utk 10 kilo(kalo timbang tak sampai). Tp tetap tak boleh nak tukar beras malaysia (nasik cepat basi, lembik dsb). Cemana tu? Huhu...nak makan pun susah pulak dah.
Tp kalo dah terpaksa, kena tukar beras malaysia kut skt lg (if dah tak mampu beli beras siam la)

nasazfrog... said...

sekarang ni mama nak bergerak pun kene guna duit mama... mmg kasar kan perbelanjaan setiap bulan,, mane yang bleh jimat kiter jimat la kan,,, aper pun amalan menabung sy masih lagi amalkan sehingga sekarang,,,, :)

ita.itu said...

mmg byk brg naik kan...kalo gaji byk mana pun x penah ckp..hehe

tinkerbell said...

tuhlaa...
susah laa..
they need to do something kak..
its true what u said..
couldnt agree more...

Mommy Lily said...

tk cukup la mama...

eemmm kena carik gak side income...

Aleeya said...

mama,

InsyaAllah rezeki anak2 itu ada :))


p/s tadi rasa dah jwb kat blog mama jugak..n3 ni gak ler..tapi di mana ya..hmmm mejik tul

NuRuL said...

dulu sebelum saya keje kan mama tak penah pikir pon camne susah senangnye cari duit nih..bila dah pegang duit sendiri baru lar rasa suma tuh.. kalau yang pakai keta lagi lar kan, kalo tak buat saving. takpe lar mama..kita doa lar untuk yang terbaik kan :)

zino said...

banyak mana kita dapat itu lah rezeki kita .. nak salahkan siapa.. kalau kita nak lebih berusahalah dapat kan lebih..

betul lah tu hidup ikut kemampuan.. kita kat malaysia ni kira bernasib baik cuba kita bayangkan kita ni macam saudara kita kat pelastin sana tu.. atau kat bosnia sana atau kat chekya sana..

kita kat sini boleh juga beli kereta.. ada ramai lagi nak beli basikal pun tak mampu.. kenapa kita mengeluh rezeki yg kita ada.. apa yg kita usahakan itu yg kita dapat.. bersyukurlah.. dan berusahalah meningkatkan ekonomi keluarga.. kalau tak utk kita utk anak anak..

mamaraggie.. 11-14 uncle akan ke PD pulak.. urusan keluar daerah ni rupanya belum berakhir lagi..

viruspadu said...

ra, kalu fikir mcm tu la, mmg la kan... tapi kita cuba tgk pendatang asing yang datang malaysia, berapa gaji mereka sebulan, lagi sikit dari kita kan, sebulan tak sampai 500 pun, mcm mn dorang boleh hidup senang kat sini, boleh beli rumah, tanah semua... erm...

kita kena pandai jimat cermat, tak boleh la asik nak komplen itu ini, bersyukur lah kita hidup di Malaysia yang aman damai ni kan... (aman takde perang2 la maksudnya)

cheh mcm pandai jer aku hahahaha

Zareda said...

Rezeki kat bumi Allah ni banyak.. ikut kita nak cari macam mana

Besar piuk besarlah keraknya..

Sabiah said...

tu untuk yg berkeluarga.sedangkan sy yg sorang2 ni pun still tak tau mcm mana nak uruskan wang gaji dgn berhemah.

memangnya mama,walaupun kita belajar ekonomi atau pengurusan kewangan ni,tetap tak menjamin yg kita mampu mengurus dgn baik kan.

Umi Mia said...

ermmm...orang kata..besar periuk besarlah keraknya kan...tak pernah rasa cukup..payah jugak kan..
yang penting savings kena ada walaumacamanapun kan...mana tau ada emergency ker apa ker...

Mak Su said...

saya sudah jadi bodoh dalam membuat bajet

Abang Long said...

Ada ketikanya terfikir, nasib baik pembangkang menang banyak, kalau tidak, rasanya lepas pilihanraya, tentu ada sahaja benda yang dinaikkan .... hmmmmmmm

Pak Ngah: said...

:: salam... kita berbelanja ikut kemampuan... bukan ikut keinginan...

:: hidup dan kehidupan di bandar berbeza dengan di pinggir bandar... malah jauh beza dengan kehidupan di luar bandar... hatta yang jauh di pedalaman... emmm...

:: itu bagi yang "makan gaji"... bagaimana pula yang "kerja sendiri"... bagaimana pula sebagai "pesara"... atau ibu tunggal suri rumah sepenuh masa yang perlu menjaga anak 5 - 6 orang akibat ditinggal suami kerana kahwin lain...???

:: namun... yakinilah... rezeki ada di mana2... usaha, doa & tawakkal itu perlu...

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

mummyshafie,
betul tu...kalo duit yg kite cari tu berkat,insya allah...seme cukup kan?

muadz,
:)betul tu...

kak silver,
betul tu..mama pon kurang dr tu tp al hamdulilah...

cikgu jawe,
betul tu cikgu...yg penting rezki kite tu dr punca yg halal...

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

cikgu panji,
ntahlah cikgu..tp kite sbgai ibu bapa,cuba lengkap kan anak2 dgn ilmu..dan dr situ,dia akan tahu semuanya kan?

kv,
mama pakai beras malaysia je...

nasa,
betul tu...mama menambung tuk anak2 je..tuk diri,lama dah x nabung!

ita,
betul tu kak ita..

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

tinkerbell,
:)...tu lah..seme pakai duit aje skrg kan?

mommy,
memang betul...kalo rajin sure banyak side income...

leeya,
:)..poning nak cari duit lebih tp sampai hujung bulan,cukup lak tu kan?

nurul,
insya-allah...

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

uncle,
pandangan yg bernas...bersyukur lah dgn apo yg ado..

mah,
betul tu..kalo kite beringat,insya-allah..cukup lor!

kak zar,
betul tu kak zar...

sabiah,
kalo kite mampu takat tu,jgnlah kite nak over bajet lak kan?nanti sendiri susah lor!

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

umi mia,
memang betul umi...besar gaji,besar lak belanja ye kan..ikut mampu kita lah kan?

maksu,
:)nape lak maksu ni?

abg long,
betul tu...kalo x,minyak sure naik lagi ni...

pak ngah..
thanks..mama suka dgr komen pakngah..mcm ayah2 je lagat pak ngah..seronok lah..

wan said...

kerajaan suruh kita ubah lifstyle..

tapi sale sana-sini

ughhh

cendawanintim said...

mama,

yer, jimat cermat tapi tak kedekut...

dimana2 ada rezeki, usaha, doa seterusnya tawakkal, Insyaallah berjaya...

TauruzMama said...

Memang la ni suma brg2 naik rega..beras pown naik rega gak kan..haii ntah ler..
Tp Alhamdulillah..rezeki anak masih ada..Syukur ngan pe yg kiter dpt..

Jentayutiara said...

mama... kita kena berblanja ikut kemampuan. D.U.I.T (doa, usaha, iktiar, tawakal)

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

kak wan,
kena tahan nafsu lah pas ni kak..:)

c.i,
betul tu...

tauruzmama,
memang lepas kawen ni,rezki anak2 yg lebih..

ku ina,
insya-allah..