JellyPages.com

Wednesday, December 12, 2007

Ikhlas dan sabar...


Tajuk n3 mcm x kena aje tp mama pon x tau nak letak ape....


Semalam kondisi hubungan kami semakin rengang...tercetus juga perbalahan yang x di ingini...mama x nak cite ape sebab kami berbalah...


Cuma yang mama nak cerita tentang kesediaan mama melahirkan anak2 dgn penuh ikhlas dan sabar semata2 untuk menunjukkan betapa mama amat menyanyangi die sebagai suami....


Along-mama sangat mabuk mase mengandungkan die sampaikan setitis air pon mama akan muntah kembali bile mama minum...memang amat kurus mama mase tu...sehingga 6 bulan lamenya mama mabuk dan mama terima dgn ikhlas dan sabar...itu tanda cinta kami yang pertama dan menunjukkan betapa kami saling menyintai...mama bersalinkan along tepat jam 12.25 pagi jumaat..pengalaman pertama yang amat berharga...begitu rupanye mak mama melahirkan mama dulu...patutlah syurga itu di bawah telapak kaki ibu...memang tuhan saja yg tahu betapa siksa menahan sakit saat itu...menitis airmata mama tatkala mama melihat si comel itu...dan mama menyusukan dgn susu badan mama agar die tahu betapa mama sayangkan die...sehingga die berusia 6 bulan,mama terpaksa tukar susu botol kerna mama di serang demam panas yg memerlukan mama jauh dr die...


Kakngah-mama sendiri x sedar bile mama mengandungkan die...mama x pernah makan ubat ape2 tp setelah along berusia 2 thn lebih,rezki tu dtg lg...mama terima dgn ikhlas dan sabar...ini tanda bahawa kasih sayang mama pada die x berbelah bagi...kakngah atau mama panggil baby amat menyenangkan mama..mama langsung x mabuk..sikitpon x...sepanjang mama mengandungkan die,x byk masalah...dan belaja dr pengalaman pertama,mama senang bersalinkan die..die juga lahir tepat jam 12.25 pagi jumaat...al-hamdulilah,anak2 mama lahir di hari yg mulia...tatkala mama dapat tahu die adalah perempuan,menitis airmata mama sekali lg kerna dia memang berharap sangat anak perempuan...tuhan tu dah makbulkan doa die...itu tanda cinta kami yg kedua...


Adik-mama kembali mabuk masa mengandungkan adik..mabuk yg teramat sgt...mama lembik di buatnye...mase tu mama dah dpt agak mesti mama pregnant lg...mama x dpt nak trace kalo mama pregnant coz mama x amik ubat anti hamil...mama terima dgn sabar dan ikhlas...dah rezki kami...tp adik juga x byk masalah...senang...mama selamat melahirkan adik tepat 7.17 mlm khamis..adik cepat sgt nak kuar,sebab mama nak adik pon lahir malam jumaat tapi cepat 6 jam plaks...adik lahir rambut die lebat,memang die dah comel mase lahir...sekali lg mama menits airmata kerna adik terbelit tali pusat..die x de suara dah mase tu...dah biru muka..tp al-hamdulilah,atas kecekapan bidan,adik mula menangis...mama syukur sgt...


?-mama dah mula mabuk kembali..dah hampir 3 bulan usia kandungan...mama gembira kerna kami dah rancang,mungkin ini anak yg bongsu...tp tuhan lebih menyanyangi die...mama gugur..dan mama lihat kandungan tu sudah terbentuk dan mata pon sudah ade...sekali lagi airmata mama menitis saat melihat die kebumikan kandungan itu...


bukan mahu dikenang tp mama cuma mahu die hargai segala keikhlasan mama melahirkan anak2 die..mama x mahu lebih,mama mahu die tahu mama x kisah bersusah payah dgn die untuk membina hidup kami sekeluarga..kalo pon die x kenang mama,kenanglah anak2 yang comel itu..itu aje!hargailah perhubungan ini...mama x mahu kerna ikut hati dan perasaan,hubungan ini akan putus di sini...mama x nak anak2 mama membesar tanpa ayah...dan mama x mahu anak2 mama rase terabai..apakah mama mampu untuk pegang status 'single mother'?mama x mampu...mama amat sayangkan die..mama tahu die pon x mahu jadi begini tapi apa jalan terbaiknya sekarang???mama buntu...mama derita...ya allah,kau selamatkan lah rumah tangga kami yg di hujung tanduk ini...


p/s:teman2,mama amat lemah sekarang..semangat mama dah hilang..tolong doakan mama!!!

29 comments:

faisal said...

slm mama,

moga mama tabah hadapi dugaan seperti ini..tiada masalah yg tiada penyelesaian..bykkan bersabar dan cuba selesaikan dengan cara berhikmah..sy percaya perkara ni juga terjadi kat pasangan2 yg lain..cuma terpulang bagaimana kita menanganinya..:) apapun, mama tetap ada ramai sahabat yg boleh bantu mama dari segi motivasi dan idea..

muadzlife said...

saya akan terus doakan.. cekalkan hati.. teruskan usaha menjaga mahligai anda.. amin

MyHeart said...

hai mama....

Ungku Nor said...

Semoga akan ada sinar menanti mama dan suami di hujung jalan.

Cuma satu akak nak pesan,
biar macamana kuat sekalipun kita berpaut di lengannya tapi kalau dia dah nekad melepaskan kita dari genggaman..tak ada apa lagi yang mampu menahannya.

Mama, jangan takut untuk berdiri sendiri.
Pandang muka anak-anak, kita kena kuat.

Kita hidup untuk Sang Pencipta, bukan untuk suami yang senang2 boleh melupakan kita pada bila-bila masa.
okeh bebeh?

Anonymous said...

salam,

saya terbaca kisah mama ni...saya harap awak kuat hadapi sume ni sbb saya jugak penah alami situasi yg sama.satu saya nasihatkan awak jgn mengalah.pertahankan hak awak...awak ada 3 senjata utk kuatkan lagi iaitu anak2.satu hari situasi akan reda dan awak akan dapat balik suami awak.JGN MENGALAH pd sesuatu yg x de ikatan lagi....

LayarLara Legendary Of Journey said...

salam mama,
harap mama tabah menjalani kehidupan yang penuh dengan ranjau ini... simpati dari saya untuk mama... kuatkan hati mama ye..

happyirfa said...

salam mama..
td ada dtg klia ker?sy ada nampak seseorang macam mama tgh beli tiket tgh hari tadi..mgkin 2 serupa kot

wan said...

Nak bagi nasihat pun tak berapa pandai sangat.

Cuma, selain berdoa, kita kena tau kadang2 lelaki ni tak boleh digesa sangat. Kalau sekali dia cakap tak, atau dia nafi, jgn tanya lagi benda yg sama banyak kali.

Dan jgn buruk sangka. Semua2 tu doa kepada dia.

Buat macam biasa dan berserah pada Allah. InsyaAllah.

blue_cherry said...

mama,

kena banyak sabar.

Ceri doakan mama akan temui jalan yang sesuai.

Jangan lupa doa minta petunjuk dan hidayah dr Nya, insyaAllah. Setiap lubang yang Dia tutup Dia akan buka tingkap yang baru.. kita kena cari tingkap itu.

Semoga apa jua yang terbaik untuk mama dan anak2.

Kekadang tak leh gantung sgt pada lelaki.. time nak, sukati hati depa jer.. time tak nak, sukahati depa gak.

Lelaki sekarang tak macam dulu..

Uishh, panjang lebar plak.. ulasan ceri.

Kak Lady said...

Mama...kak lady rasa...mama jgn fikirkan yang bukan2 dulu...cuba berfikiran positif...

Sekarang mama cuba sedaya upaya kembalikan kebahgiaan dlm rumahtangga mama...buat masa sekarang jgn diungkit2 lagi pasal perempuan tu...apa yang perlu mama lakukan ialah melayan dia dgn sepenuh hati...dan disamping itu lakukan solat hajat sekerap mana yang terdaya...mengadulah pada NYA...dan pohonlah pertolongan dari NYA...bagi kak lady...jika kita dah berusaha...tapi tak nampakkan kesan...ini soal hati...maka dgn ALLAH lah kita meminta...

Semoga mama akan terus berjuang...

ija said...

mama..jangan mudah mengalah dan menyerah..pertahankan hak kita sehingga ke akhirnya..

zura lias said...

akak kene kuat..jgn give up..Tuhan bagi kita ujian yang Dia tahu kita mampu hadapinya..semoga akak manyak bersabar..chaiyok...chaiyokkk...

ummi yang montel.... said...

mama...
ummi rasa sebak sgt baca entry mama kali ni...
ummi x tau nk ckp apa lagi..
doakan mama tabah dan kuat utk mnghadapi semua ini..
Selagi mama buleh pertahankan.. mama cuba lagi.. bak kata kak Lady.. jgn kite ungkit pasal perempuan tu.. dan kite layan dia dgn sepenuh hati..
Kdg2 lelaki ni ego.. biler kite asyik bising2.. mnder yg dia x minat nk buat.. on the dot spt mncabar dia.. terus dia buat..
Kite jgn marah2 dia.. just slow talk dgn dia.. pujuk dia dgn cerita2 lain.. buat mcm kite x tahu apa2 pun.. lelama dia akan terasa sndri.. insyallah..
Ummi cerita ni.. ats pngalaman ummi sndiri.. alhmdulillah.. asben ummi da okeh.. hopefully smpai biler2 laa..
Tp apa2 pun.. ummi doakan.. amat2 doakan utk mama.. semoga tabah dn diberi petunjuk agar dpt mncari jalan penyelesaian utk kebaikan mama.. suami dn anak2 tersayang.. amin..
(mk aai.. pnjang sungguh.. tp ummi mmg sebak sgt sbb tu x perasan..)

mama ranggie said...

acai,
thanks a lot...acai bolehkan jadi sahabat mama?

muadzlife,
tq jugak,moga2 berkat...

my heart,
hai to u 2...

kak ungku,
saya akan cuba jadi sekuat itu...

tanpa nama,
saya akan cuba pertahankan hak saya...

layarlara,
tq..semoga semuanya akan aman semula...

irfa,
salah org tu,mama kojo lah...

kak wan,
saya dah amik jalan,senyap n buat x tau aje nih...biar seme cool dulu...

blue cherry,
mama akan sentiasa bersabar dan tabah hadapi seme ini...

kak lady,
mama akan cuba ikut nasihat kak lady,trimas ya!sayang kak lady...

ija,
mama akan tetap berjuang!

zura,
akak tetap berdoa agar tuhan tu makbulkan doa akak...

ummi montel,
sayang ummi...terima kasih ya kerna sudi faham..mama xkan mengalah lagi...

kurekuredalamperahu said...

mama, semoga mama tabah ye.
rasa sedih dan pilu plak bila baca kisah mama. saya akan doakan kesejahteraan rumahtangga kalian.

umie said...

mamarangie,
Doa umie mama sabar lah banyak2, dan nangis la sepuas hati mama, sebab air mata boleh meredakan apa yg terbuku dalam hati kita.
Mama layan dia mcm biasa, cuma jgn terlalu mendesak, kalau kita terlalu banyak soalan, takut akan membosankan dia, dan dia akan keluar mencari ketenangan sendiri.
Kalau dia benar2 sayangkan anak2, dia tak akan kemana, dia akan berpatah kepangkuan mama juga akhirnya.Doa banyak2 minta Tuhan panjangkan usia jodoh mama dgn dia. Sabar ye mama...

13may said...

stay strong!

Zareda said...

mama
sabar dan sabar. Dan doa.. tu aje senjata kita kaum isteri ni. Rumahtangga mana yang tak dilanda badai.. pasang surut itu normal.. tabah dan cekal ok..

Mak Su said...

bersabarlah mama, jangan dilayan gelodak, adakalanya diam itu hikmah

m i n e r a l . . . said...

salam mama...
setiap kekusutan pasti ade jln penyelesaian... sabar yer.

Sastri said...

hmmm... mama... jangan diikutkan emosi... bersabar dan mengadulah pada Dia... mohon padanya ditunjukkan jalan terbaik... jangan berfikir negatif... berat mata memandang, berat lagi bahu mama memikul... fikirkan juga masa depan anak2... sas pasti, ada jalan untuk merungkaikan apa yg kusut ini... sas doakan yang baik2 untuk mama...

cikgu panji said...

Berusaha, berdoa dan bertawakkal.InsyaAllah ada cahaya dihujung jalan.

Umi Mia said...

Sabarlah mama....apa2pun cuba selesaikan dulu..dalam rumahtangga tu adatlah kalau bergaduh, sedangkan lidah lagi tergigit..apa2pun yang penting duduk berbincang dalam hubungan ni komunikasi tu penting....kalau hati masih sayang..insyaAllah...

Abang Long said...

NIAT IKHLAS memang tidak kelihatan. Yang penting adalah PERBUATAN IKHLAS. Qada dan Qadar boleh DIUBAH. Selagi belum terjadi PERISTIWA. Buat permulaan - MENGALAH sahaja. Teruskan bermunajat dan MINTA SUNGGUH - SUNGGUH jawapan dari langit. Biarlah jadi AIR dahulu, bila sudah berkumpul kekuatan, jadilah HUJAN yang menyimbah bumi. InsyaAllah.

zino said...

berat mata membaca berat lagi bahu yg memikul..

seperti uncle pesan.. perlu banyak bersabar dan think positif.. mengadulah kepada Nya.. segala masaalah ada penyelesaian nya.. jangan sesekali menyesal dengan apa yg berlaku.. takut nanti kita di kata tidak redha dengan takdir Allah..

kami doakan eira berjaya melalui ujian ini.. inshaAllah..

Azzam Supardi said...

Keikhlasan terlalu tinggi nilainya dan bukan mudah untuk dihargai.

zue said...

dear mama,

terharu membaca yr blog....saya begitu memahami akan keadaan u sekrg nie.... wel as a perempuan kita kena strong ....lihat muka anak2 yg memerlukan u ......be positive....other part siapkan payung sebelum hujan...tawakal n redha pada tuhan setelah segala usaha u lakukan.....wel tanamkan kat diri tu tuhan maha adil...kita salah satu umat yg disayangi allah....sebab tu diberi ujian sebegini.....either kita nie tabah or not....jaga diri demi anak2.....masalah yg lain pls n pls handle profesional dont to emotional....take it easy k...demi anak2.....setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.....bye n take care

mama ranggie said...

kurekure,
tq...

umie,
terima kasih atas kata2 semangat...eira amat hargai...

13 may,
thanks..

kak zar,
mama akan terus sabar...

maksu,
mama sudah amik jalan tu...

mineral,
tq...

sas,
terima kasih atas doa itu...

cikgu panji,
kami dalam perbincangan...

abglong,
terima kasih atas nasihat ni..ia amat berguna pada eira sekarang...

uncle zino,
terima kasih yg x terhingga atas dorongan uncle...

azzam,
betul tu...

zue,
thanks sudi ziarah blog mama...mama sedang cuba menyelesaikan masalah ni secepat mungkin..adat rumah tangga...

cikdinz said...

sabar ye mama. setiap yg berlaku tu ada hikmah nya.
takan sia-sia semua pengorbana yg kita buat. orang tak tau tapi tuhan maha mengetahui.
tiada kuasa di duinia ini yg dapat menandingi kuasa Allah....