JellyPages.com

Thursday, July 31, 2008

~Tak nak masuk neraka~


hakim: mama,ustazah cakap sape yg banyak garisan kat dahi tu maknanye die suka melawan mama dan abah,betul ke?

mama: manalah mama tahu...ustazah along cakap gitu ke?

hakim: ahah lah...mama tgk kat dahi along ni ade berapa banyak ek garisan?

mama: ishh..banyak tu...lebih dr seratus...(gelak dalam hati...)

hakim: alaaa...mama ni,cakaplah betoi2x...x kanlah along selalu melawan mama...

mama: yelah,dari kecik sampai umur 10 thn,banyaklah die...

hakim: alamak,susah along mcm ni,masuk neraka..neraka kan panas ma?alg x nak masuk neraka..

mama: sapepun x tahan dengan keadaan kat situ tau, tu lah mama dah pesan,jangan suka buat mama sedih..kalo mama menangis pasal along, along dah dapat satu dosa...macam ne nak masuk syurga...

hakim: yelah...(pastu senyum2 kat mama..)

mama: so kena ingat selalu,jangan melawan mama k!

hakim: ok lah..

bicarajiwa:...ermmm..perbualan tu berlaku malam tadi...hehehe...saja mama cakap gitu...supaya die sedar sape yg patut die hormati dan sayangi...along anak yg baik cuma kadang2 die x puashati,sebab tu die melawan mama...tp die jarang lah buat mama sedih...kalo mama penat balik rumah, die suh mama tido...die lah layan adik die si balqies tu..buatkan susu lah,mandikan adiklah..memang boleh di harap..kalo mama lapar,dielah masak kan mama maggi..nak2 masa mama peknen ni,lagi die amik berat..kalo mama pening ke,die lah yg tolong urutkan kepala mama...tp tu lah budak2 kan,kekadang ade masa die melawan tu,kite kenalah nasihat dgn cara yg betul..jangan terus dimarah atau dirotan..sebab anak2 zaman sekarang ni kena balance,x leh manjakan sangat dan x boleh dibiarkan sangat...semoga anak2 mama dan anak2 korang semua akan jadi anak yg baik dan soleh ya..sama-samalah kite berdoa ya!

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

23 comments:

Khas Lysha said...

memang anak2 nie kena slalu di ingatkan dgn bende2 mcm nie kan.. selain doa utk diorg.. semoga la sumer anak2 nie jd yg soleh dan solehah.. amin..

puterikurekure said...

baiknya hakim...
beruntung mama dapat anak patuh macam ni.
:)

zino said...

pesan kat dia kalau mama suruh buat apa apa jangan kerut kan dahi jangan buat banyak alasan..terus buat je.. nanti garisan jelas keluar..

risanur said...

beruntungnye MR sbb anak dah besar2 dan boleh menolong MR bile pening2 pale...sonoknye...

umie@kakyong said...

mama, bagus le mcm tu... sebagai ibu kita kena lah selalu peringatkan dia... beri contoh2 yg baik, org kata, melentur buluh biar dri rebung... tak gitu mama...?

-akuni- said...

Semoga anak-anak kita semua akan menjadi orang yang soleh dan penghuni syurga...

ida.. said...

Bertuah mama... semoga along jd anak yg taat & Soleh.. Aminnnn

SUZIE APAI said...

btul tu...nk didik anak2 ni satu cabaran yg hebat. Sekiranye ank2 kita berjaya, maka berjaya la kita sbgi ibubapa...namun gitu la sebaliknyer...InsyaAllah...doakan yg terbaik tuk sumer2...

~chacha~ said...

alalal..comelnya dia..
semoga dia menjadi anak yg soleh..:)

*SiRibenMerah said...

hehehehe..
mesti dlm hati Along rasa sgt bersalah kan.. hiksss..
beruntung mama dapat anak2 yg baik.. alhamdulilah =)

ita.itu said...

hehe..bagus2..akhirnye dia takut ek...bagus ajo mcm tuh

LayarLara Legendary Of Journey said...

Mama just for your info..

Kalau rasa :-

1. Pening
2. Bisa Ulu Hati
3. Loya n nak muntah

Watchout!! Itu tanda-tanda Pre-exclampsia (P.E). Takut kene sawan. HBP yang tinggi semasa pregnant amat merbahayakan diri mama n bb dalam kandungan.

Take care ye.. kurangkan pengambilan protein...

cikdinz said...

semoga menjadi anak yg baik...

yOnnA said...

wahh...
along sangat jujur..
hee..
sangat la innocent.. :)

bagus anak mama ni..
hope dia akan stay cmni sampai bebile..
amin

umi ameer said...

anak2 kalu tanya soklan gitu and mau amik iktibar darinya.. mmglah kita suka / terharu, kan?

Umi Mia said...

moga anak2 mama akan jadi anak yang soleh dan solehah..amin...

Mommy Lily said...

pandai mama asuh along ...dah jadi budak baik cam tu.

mmg kengkadang budak2 suka memberontak tk puas hati. kita kena ckp dan explain baik2 knp kita larang atau marah dia kann

whitetulip said...

budak2 sekarang, jangankan kerut dahi, siap lagi ngan muka monyok...semacam!jadi ibubapa nih, mcm2 kena tunjukkan contoh tauladan kat dorang nih...

mummysyafie said...

seronok nya kalau anak² dah boleh berbual macam tu kan. anak kiter kecik lagi so topik tu macam terhad je.

sya said...

wah..amik kesempatan ek.. tapi ada perasaan takut pd pembalasan Allah tu wajib

Mak Su said...

budak2 ni naif kan.... kita kena menyokong mereka betul2

cendawanintim said...

semoga anak2 kita sumer termasuk di dalam golongan anak yang soleh n solehah...amin.

~dyla~ said...

mama, untungnya dpt anak mcm hakeem nie.. matang & bertanggungjawab ....