JellyPages.com

Monday, March 03, 2008

Apa pendapat korang semua???


Salam semua...ape kabar?al-hamdulilah,mama sihat...cerita weekend?mama ingat nak tgk die tapi ade plak sedara dtg so x leh nak geraklah ke mana2...gambar?ade tp kalo nak cerita memang geram kan tp nak buat mcm ne,si bujang mama tu die sibuk main camera mama sekali die terdelete semua gambar mama...ishhhh...geramnya mama...sabar ajelah kan...sebbaik gambar2 sebelum ni mama dah save dalam pc kalo idak memang nangis dibuatnya...seme gambar kenangan dalam tu...



Tp mama nak mintak tolong kat korang semua,bagilah mama cadangan nak bukak bisnes apo? dah half way ni,borang pon dah ade dlm tangan tp mama masih x confident lah nak bukak bisnes apo...boleh x korang bg mama pendapat atau cadangan...




  1. butik pengantin

  2. khemah (sewaan tuk majlis2)

  3. pasar segar

  4. cyber cafe

  5. kedai runcit

mana yg korang rasa ok?actually mama dah dpt bende ni hujung tahun lepas...dah g pon kursus die...borang pon dah dpt...cuma plan aje lom...paper work pon half way...mama x tau nak buat apo...loan kalo lulus pon limited 50k...so boleh x bg mama cadangan ape2 yg memang senang dan ringkas tuk org mcm mama yg baru nak berjinak2 berniaga?

Photobucket

P/S:Sapepun niaga nak untung cepat kan? so kalo boleh mama nak perniagaan yg x memeningkan kepala dan x mengganggu kerja mama...korang rasa ape? sila tgglkan komen yg bernas ya!mama memang buntu sangat..hubby cadangkan bukak kedai runcit aje...tp mama tahu teman2 bloggers seme memang prihatin dan mempunyai idea yg bernas so mama nak jugak dgr pendapat teman2 tersayang...korang seme sayang mama kan (matilah statement perasan ni!!!) so mama harap korang dpt bg pendapat ya!

Update~adik kena gigit lipan semalam......berdarah gaklah sikit masa pas kena tu...mama bawak g amik injection malam td...so arini dah ok!yang sedihnya hati ni bila die cakap....

"mama,kalo adik mati macam ne?" (keletah kan!!!)

mama tampar mulut die masa tu jugak...mama akan gila tau kalo kehilangan adik...sebbaik nothing happen kan...sebab ade satu kes kat pahang,die ni pregnant tau...kena gigit lipan n lepas tu die meninggal...uols bayangkanlah...org dewasa pon x tahan dgn bisa lipan bara ni...apalg si adik...sepanjang ke klinik,mama nangis sebab x tahan tgk adik menangis sakit...alhamdulilah x de pape...





PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comZWANI.com - The place for myspace comments, glitters, graphics, backgrounds and codes

51 comments:

haja said...

mama...mama bukaklah cyber cafe. sambil diaorg berinternet, mama leh bukak cafe kecik..leh jual mafin ke, cake ke..sambil2.klau nk bukak 24 hour tu tgk lokasi kt manelah.lain2 kite xtau sgtlah..
*mama buzz tau klau ym..;)

cendawanintim said...

Salam buat mama,

Saya cadang pon bukak cyber cafe plus ada cafe yang kecik, sebab saya punyer rancangan pon nak bukak camtuh gak, nak share ngan my sis...tapi kami tak dapat carik lokasi lagik...sebab kalu buleh nak lokasi dekat ngan student..

Cam hubby punyer cadangan ok gak, kedai runcit...buleh ler jaga nanti bila dah berhenti keje kan...lagipon keje dia santai jerk..takde penin2

Pape pon, saya doakan bisness mama sentiasa maju nanti...Amin

Aleeya said...

mama,
cyber kafe, butik pengantin pun okay..

klo cyber kafe ni sure la ade je org nak guna walopon dah ramai ade pc/laptop kat umah kan..tapi tak semua family ade, kdg bila aleeya balik kg hubby, area rumah mak dia cukup payah cari cyber kafe, ye lah kdg hubby ni bila bos dia call suh tengok emel ade benda urgent, kena pulak hubby kat kg, klo rumah sendiri kat sini takpe la kan..so gi cari2 cyber area umah dia..haram takde kat kawasan tu...

butik pengantin pun okay, sbb nya org kawen sentiasa ade.., semua org nak kawen, dan semua org nak menggunakan perkhidmatan butik pengantin nih..

all da best!!!

sabiah said...

Mama,
Butik pengantin,khemah ni perniagaan bermusim.Selalu time cuti sekolah baru nampak bisnes jalan.

Cyber cafe pun OK,tapi kena tgk pasaran jugak.kalau nak bukak biar la tempat yg menepati target marketnya.Contohnya tempat yg ada ramai group student@remaja.

Kalau saya cadangkan pasar segar@kedai runcit.Ni dah tentu berjalan setiap hari,sebab brg2tu semua brg2 keperluan harian.

Apa pun,terpulang pada mama.Aspek2 lain macam pasaran,promosi,target,kedudukan bisnes perlu jugak diambil kira.

Mieza said...

bg miezalah butik pengantin n cyber cafe ni ok gak..tp tgk lokasi n pasaran kat sesuatu tempat tuh..:D

butik ni memakan masa yg lama...turun temurun lg.. n cyber cafe ni klu bukak bole mama cari kat tmpt tumpuan pelajar...n cafe jual makanan n minuman kena ada gak...:D

kasutVincci said...

kedai kain tak laku ke mama?

iman_qaisara said...

ermmm kedai runcit pon ok gak mama...tp bukak la yg ngam2 sket...nana slalu p pd...so ble tgk kedai2 kt pd tuh...ermmm so mama bukak 1 eh...
tp klu butik penganting ngan kemah2 pun ok gak...
hermmm bestnyeee brniaga...

umi ameer said...

cyber cafe bagus..
semua buleh buat sambil berniaga di sini..
saya setuju benar ngan cik haja tu.. dont forget to put one service for topup prepaid, and all gadgets for handfon, tentu meriah beb..

muor76 said...

bukak bisnes yg selalu orang carik.. cyber cafe? ade mase nyer ramai orang.. skang nih ni pon org dah mampu beli pc... cube tengok ade berape banyak cyber cafe yg bukak dan tutup kat pd.. bape lame dorang survive...
butik pengantin? bermusim.. tp sekali org nak gune agak masyuk.. sekiranya produk kite bagus dan cun dan rege lagi murah dr yg kedai lain.. kene ade kebolehan untuk menyolek dan menghias,
sewa kemah pon bermusim gak
pasar segar atau kedai runcit.. dah tentu orang akan masuk setiap hari.. sekirenya pilih pasar segar kene pastikan bebarang semuanya segar..
kene pilih lokasi yang sesuai.. kene pikirkan pesaing yg ade dan yang akan muncul.. faktor rege gak boleh memainkan peranan.. sekiranya kedai kite lagi murah dr kedai lain.. orang akan dtg lagi..
last sekali jgn lupe pendinding..

Ajzie said...

Semoga di permudahkan segala urusan..

Kasawari said...

mama.. cuba try bukak hard rock cafe port dickson.. wa ka ka.. takder lah gurau jer...

semoga semuanya dapat dipermudahkan urusan ya..

cian adik kena gigi lipan.. adui sakit tu.. Kasawari pun pernah kena gigit anak lipan.. aduiiii bisa la..

mama ranggie said...

haja,
kalo cc memang ok coz kat sini ade poli so bebudak poli sure akan masuk cc kan?

c.intim,
cc ok kan?tp kedai runcit lg ok...tp bile pk bajet,mcm x cukup aje coz kedai runcit ni kena ade kos yang agak besar dr 50k...

aleeya,
betul tu...lgpon kat sini ade politeknik so target tu ade...tp cc ni byk x risiko die?

sabiah,
satu cadangan yg baik jugak tu...sbb kat kawasan mama ni market agak jauh jugaklah tp pasar segar ni blh bukak sampai malam so yg bekerja x lah terkejar2kan nak beli lauk...

mieza,
dr butik better cc lg kot?sbb butik ni kena promosi dulu cara kite andam baru org percaya kan?kalo bukak dulu tp org x pernah tgk kite mengandam,susah jugak sbb mama baru lg dlm andam ni...

kv,
kedai kain kat sini dah banyak...kemboja punya kedai aje menimbun...so mcm susah aje kot!

qaisara,
kedai runcit masa depan..hehehe...yg org kata moden sikit ek?tp fulusnya x kena dgn bajet mama lah cayang oii!

umi ameer,
bagus cadangan tu...mama memang 80% ke cyber cafe...

muor,
thanks for comment yg pjg dan idea yg bernas tu...mama tgk muor lebih ke pasar segar rite?mama akan pertimbangkan...tgh conpius lg ni...

ajzie,
thanks...

kasawari,
thanks...mama x tau lah mcm ne bisa nya kena gigit lipan ni tp dr cara adik nanes tu mcm sakit aje...tp mak mama cakap sape yg alah memang bisa lah...

zino said...

ada banyak cadangan tu..

tapi sebelum decide yg mana satu buat lah home work sikit.. tempat nya sesuai ke tak.. jenis business bergantung juga kepada tempat..

buat juga lah sedikit market servey.. siapa target customer dia.. lepas tu kena tengok juga business yg serupa ada ke di kawasan yg berhampiran.. nanti perlu bersaing dengan yg establish payah jugak..

dan dalam apa apa business ni memang ada risiko nya.. risiko ni juga perlu di urus.. apa kontigensi plan bila berlaku sesuatu.. agaknya benda2 ni dah di ajar dalam kursus kan..

last sekali kena lah confident.. u can do it..

silversarina said...

akak tak pandai bisnes tapi akak adalah pembeli barangan runcit yang utama...so, kedai runcit siap dengan barangan basah tapi mesti tempat tu strategik, tidak berdekatan dengan hyper market yang dah terkenal sebab orang pasti akan ke sana beli grocery ... second choice set khemah tu siap dengan set kerusi cantik memang boleh laku walaupun tak sepanjang tahun tapi berbaloi jugak .. anyhow, goodluck ye !!

pearlEJ said...

Mama.. CC ok kedai runcit pun ok.. x per, pelan2 fikir, bincang betul2, n kaji betul2 yg mana risiko tak tinggi kan mama.

apa2 pun all the best utk mama, semoga berjaya dlm apa jua yg mama cita2 kan.. insyaallah.. aminn..

ida.. said...

Salam mama... cc pun ok.. butik pengantin pun ok...

cc ni target market biasanya student la.. cumanya mama kena cari sorang yg pakar IT in case kalo ada apa2 rosak ke dia tau nak buat n senang skit keje mama...(maintainance la)..

butik pentantin pun ok.. ida minat gak kalo bab yg ni sebab ida pun ada bisnes kecil2an gak souveniur brg kawin cam bakul telur cam tu la.. but buat pelan2 je sesaje hobi sambil bantu bisnes hubby buat printing kad kawin.. sambil2 tu leh promote.. so mama leh try gak yg sentiasa ada pasaran ... apapun all the best n gud luck mama....

Kak Lady said...

Mama...nak kene tengok kawasan tempat mama nak buka perniagaan tu apa yang ada dan apa yang takde. Kalau dkt2 situ ada kolej atau pun asrama pelajar2..berbaloi rasanya buka cyber cafe.

Mama tak minat ke untuk buka kedai serbanika...kalau kak lady...akak minat dengan kedai menjual tudung, kerosang, majallah & jamu tradisional...

muadzlife said...

saya suka 1 atau 2..heheheehhe semoga maju jaya yer mama

angah said...

mama..
buat permulaan kalo ngan modal 50k.. adalah disuggestkan.. mama mulakan ngan home based business.. buat cookies/cakes/muffin ke.. pakej hantaran pengantin.. atau gift packaging.. kat situ kita dh jimatkan kos u sewa.. agak2 bisnes dh ada kemajuan.. baru la slow2 bukak kedai.. just seperkara.. biz ni x semudah yg disangka.. bulatkan tekad.. plan & susun strategi.. banyakkan membaca buku2 motivasi..

Pak Ngah: said...

:: salam... dgn 50K... boleh cuba buka restoran... keuntungan hariannya besar... dgn syarat punya menu dan tukang masak yg tip-top...

:: maap... cadangan terkeluar dari pilihan yg tersedia...

Zareda said...

mama
ni ahli ekonomi nak bagi advise.. ekekkekek

Kalau kita nak buka bisnes, ada beberapa perkara penting kita perlu lihat..

1. prospek pasaran
2. target customer
3. persaingan
4. modal
5. komitmen

dan ada 2-3 perkara lagi.. panjang nak citer kat sini

Tak boleh main hentam jer buka bisnes sebab kita nak dapat profit margin at least 50 % dari kos kasar kita.

Baik bisnes besar baik bisnes kecik, kena jugak buat homework macam zino kata tu.. kalau kena gaya dan masa, buka kolam ikan pun boleh kaya raya tau, panjat petai pun boleh dapat RM15k semusim..

haja said...

mama, adik kena gigit lipan ye.sedih plak bile dia ckp 'mati' tu...ishh, dh nk nangis ni teringtkan dihah jugak.ape pun mama, bisnes yg mama nk buat ni kite sokong sepenuhnye.klau cc mng ok sgt lah.bdk2 poli, sek men agama pun area2 situ kan.then mama buat la cafe kecik skit..pastu dh maju skit sewa mesin photostat...so,dh bole pelbagaikan bisnes tu...klau mama jd bukak cc...kite nk rasmikan nnt tau...hehehe

viruspadu said...

sewa khemah tu senang sikit ra

aku cdg yg tu

zura lias said...

waah..sakitnye kene gigit lipan...saya tak pernah rase kene gigit..tp kene gigit semut api pun dh sakit..niekan lipan..utk bisnes mama, saya rase mama kene survey dulu..tgk bisnes ape yg buley nampak keuntungan kt tempat mama..

puterikurekure said...

wah!
tahniah ye mama. seronok bila tgk orang ada peluang nak berbisnes nih.

ciannye kat anak mama. saya cukup takut ngan lipan.

mama ranggie said...

uncle zino,
thanks ya!dlm survey mama,cc adelah yg terbaik sbb sini ade politeknik...dan cc yg ade xcukup tuk tampung pelajar yg ramai tu ...maklumlah,x ramai yg mampu beli laptop!


silver,
akak,cadangan yg baik jugak tu...mama memang tgk pasar segar pon ade target kat sini...ramai yg bekerja so kalo ade x yah terkejar2 g pasar pepagi...

pearlej,
mama memang takut risiko tu tp nak buat mcm ne,setiap bznz pasti ade risiko ye kan!x kecik,besar risiko ye...hehehe...

ida,
butik pengantin memang ok tp tulah ...bermusim kot..susah lah sikit...

kak lady,
satu idea yg bagus jugak...tp mama tgk target kat sini,susah sikitlah..sbb bandar pon dah dkt kan..cc tu mama rasa ok sbb poli dkt...

muadz,
thanks ya...

angah,
mama x de kemahiran buat kek lah yang oiii!mcm no?

pakngah,
persaingan kat sini cukup kuat...kalo x de pendinding yg kuat,maklum ajelah...fhm2 udahlah ye!

kak zar,
perghhh!kagum mama dgn pandangan kak zar tu..memang tepat apa yg kak zar cakap tu...mama dah buat survey,target pon dah tau sape...tulah,mama ingat cc is better...tp masih pk lg ni...

haja,
kesian kan..mama nangis ooo...

ma'mah,
aku mik daftar niaga memang letak sewaan khemah...modal pon x ade kuar selalu...tu memang ok!memang first target yg tu tp ade plak kawan hubby aku cakap niaga ni modal kena besar,betul ke?atau die jeles sbb die pon niaga ni...

zura,
thanks ya!moga doa zura makbul...kalo mama berjaya one day nanti,mama belanja makan k!

puteri kure,
thanks ya sayang...awak pon boleh buat plan lepas kawen nanti..tambah pendapatan...

ita.itu said...

mama...kedai runcit la sng mama..garenti ada org beli brg dapur..kan

sya said...

Mama kena buat homewaork dan survey tempat .. kalau bukan fulltime.. jangan buka kedai runcit susah nak monitor. Selain dr margin untung yg rendah. Fikirkan kedai yg hanya keja hujung minggu dan bergantung kepada minat juga.

pB said...

salam Mama

pB doakan apa saja biznes yang mama ceburi, akan meletup.

Suksess ....

Ummi Yang Tomey said...

hish.. ummi dari dulu lagi.. mmg ngeri betul biler ckp pasal lipan nih.. alhmdulillah, adik x apa2..

psl bisnes tu.. cadangan2 mmber bloggers sumer okeh2.. cuma mama kena buat homework sket aar..
pilih mana yg seswai dan strategik org kata.. hehehe

ummi doakan, semoga mama dpt buat pilihan yg terbaik dan seterusnya dpt apa yg diinginkan.. insyaAllah.

RaFFLeSiA MeRaH said...

sbbkan sy ni baru pas jd pengantin, sy cadangkan mama bukak butik pengantin...kalau musim cuti sekolah tu, memang maju sgt la butik mama tu nanti...x menang tgn dibuatnya...dah tentu pulangannya lumayan...leh belanja kitorg la time tu nanti....hehehe...

Mak Su said...

yg no. 3?

Azzam Supardi said...

Kena baca buku Jutawan Senyap tuh!

mama ranggie said...

ita,
kedai runcit kena ade modayg kuat tuk buat pusingan lah yang...

kak sya,
memang,ia memang kena tgk minat yg lebih ke mana kan?

pb,
thanks ya!teruskan berdoa ya!

ummi,
mama dah byk buat survey tp masih ade yg betul2 confident lah!

rafflesia,
memang lumayan tp tu pon kena modal yg kuat kan?

maksu,
mama dah survey tp nantilah dulu,poning ni ha...

azzam,
mana nak cari buku tu?hehehe...

cikgu jawe said...

aku tak reti nak bagi cadangan. tapi aku doakan mama punya bisniss akan berkembang maju. jgn lupa zakat perniagaan tau kak.

halalan tayyiba.

NONIE said...

setuju ngan EJ...cc ok kedai runcit pun okesssss...

Mommy Lily said...

mama, seronoknya dpt buka bisnes sendiri. saya impikan cam tu jugakk...

mengikut carta , bisnes DOBI paling menguntungkan.

adik kita tgh buka butik pengantin dan spa

~dalila~dyla~deyll~della~ said...

ni ant idea dyla:
bisnes kedai dobi or
kedai alattulis + mesin fotostat + majalah + surat kbr......

kalau pandai, kedai runcit memang best.

hanisumayyah said...

mama...

Elok bukak CC + kedai handphone bukak dekat area poli, taman poli ke, intan perdana ke...sure laku punya...tambah lagi dengan khidmat photostate..memang bisnes boleh jalan... sebab hubby saya dah survey situ tapi sayangnya hubby takde org nak run bisnes so tak dapatlah bukak...

zino said...

nanti bila uncle ada program kat PD boleh singgah siber tu buat posting blog hehe..

masa ke bangkok dulu.. ada satu siber cafe di sebelah food court.. sesape nak guna kena guna siling.. tak ada orang jaga pun.. maybe kaedah ni boleh di teroka..

kat hotel dia caj mahal bobona hehe

mummysyafie said...

kiter ada pengalaman kena gigit lipan ni..fuhh..lipan tu masuk dlm baju tau (masa tu pakai kaftan)...sah² aku bukak baju kat situ gak..sib baik pkaian dlm tu lengkap..huhuhuhu

wan said...

Kalau sayalah, buka bisnes yg boleh operate dari rumah dulu. Mcm sewa² khemah tu. Bila dah break even ke, baru sewa kedai dan buka bisnes lain mcm kedai serbanika ke. So takdelah tanggung risiko tinggi.

mama ranggie said...

cikgu,
doa cikgu pon dah cukup tuk mama...
thanks ya!

kak nonie,
mama akan pertimbangkan tu...

mommy lily,
dobi kat sini dah ade lah yang...projek spa tu ade gak pakcik kite nak sponsor tp market kat sini mcm susah aje...


dalila,
kedai stationery mcm tu dah byklah yang kat sini sbb sini kan ade politenik...

mama ranggie said...

hanisumayyah,
memang ok tp ade 2,3 bijik kedai mcm tu kat situ...hani dok mana ek?nape private blog?add lah mama-mamaranggie@yahoo.com.my...

uncle zino,
ok!x de hal...doakan ajelah mama ade rezki nak bukak k!

mummy shafie,
sebbaik x kena gigit ek?mama x tau lah mcm ne kena gigit tu...org kata kalo alah,bisa...

kak wan,
betul jugak tu kata kak wan...sewa khemah tu memang ok kan?x ganggu keje kite kan...

kasih said...

mama.... adek dah ok ker...

kasih suker ngan cadangan haja, cos kat ampang nie ada satu cyber cafe, kasih suker g, kat luar ada jual makanan/minuman, waktu rehat leh minum2... n harganya pong ok gak...

kasih doakan mama berjaya k...

Jentayutiara said...

salam mama.. CC ok kalau lokasi dikelilingi student then stationeries shop... adakan khidmat photostate. ok gak kan!

knapa tak nak cuba kedai kain baju & kasut krna benda2 nie tak ada "expiry date"

sekadar cdangan utk penilaiaan...

Mieza said...

huh nsb baik ye tak ape2..cpt mama bertindak..bgs tuh...adik jgn la ckp camtu...sian mama adik tau...:D

mama ranggie said...

kasih,
insya-allah..memang cc tu dlm target...

ku ina,
bukan x leh tp kat town ade shopping mall yg dah lengkap..x sesuai lah mama rasa kat tmpt mama ni...

mieza,
adik dah ok dah...cima kesan bengkak tu je lah ade sikit lg...

fealize_eleanoer said...

psstt psstt...**bisik2**

mama,kite punyer projek baru ni pon hampir2 nak dkt sama dgn mama nehh,,,

heheh...xpe2...persaingan sihat kan mama?

mama ranggie said...

FEALIZE,
x de hal lah...rezki masing2 kan...kalo dah tuhan kata rezki kite kat situ,kite kena redha kan?mana tahu kite leh bertukar2 idea kan?

li said...

ape2 bisnes pn bole but the cash flow kene jaga...

ok for 1st thing in bisnes mmg LOCATION la THE MOST IMPORTANT... cari tempat tumpuan org ramai & dekat dgn kedai mkn...

Cari kedai yang kadar sewa yg rendah. pas2 on contract kedai kene jage part2 sewa tu dia punye terms & condition. Ini atas pengalaman saya if owner x bg sambung contract, masak la kene move tempat lain yg memerlukan kos utk berpindah ke tempat lain n setup dr awal balik.

Fikir psl 1st renovation cost. Kalau bole buat sesimple yg bole dulu. Pakai brg2 2nd pun takpe.

Budgetlah utk setup dlm 305 dr modal asal. Lain2 duit 2 simpan dlm bank masuk mutual. Bole cover running cost nanti.

kalau buka CC nie susah part licences software. Kene pakai original. Lg 1 part kalau ade complaint dr org ramai. Part nie kene jaga. Atas pengalaman member2, ramai yg da tutup coz x tahan nak byr licences. da kene rampas plak PC.

Target kita x semestinye betul on paperwork. sales target mungkin byk customer & mungkin x. Lg 1 cost 1st running bisnes kene jage n jgn sampai over budget.

Lg mudah skrg buat mutual je. Setahun da tentu dpt 20-30% untung. Duit tu digunakan utk pembangunan sesebuah negara. Kalau 50K senang2 je untung bersih RM10-15k. kira sebulan untung lebih kurang 1k la...

Cadangan bisnes lain:
- kedai handphone & sell & servis PC, Buka kelas utk latihan penggunaan PC, care2 nak wat web site, mcm2 la.
- dobi (nak nasihat saya ade kawan da buka 2 branch),
- travel agency (dah kat PD 2 buat la package khas)
- kelas tuition
- buat nursery pokok
- kedai hobby shop yg minat
- printing & advertising
- jual perabot. cina2 wat untung 300% sebenarnye.
- byk lg... tp yg pening MINAT & KESUNGGUHAN. Loan nak kene byr gak. K. Ingat 2. If u FAILED mmg susah la... Bisnes mmg kene TAKE A RISK... K... selambe je... THINK POSITIVE... K...