JellyPages.com

Wednesday, March 12, 2008

Macam ne nak buat ek?

Photobucket



Nampaknya masih ramai yg bercuti...ym pon sunyi sepi mama tgk...blog pon masih ade n3 lama...agak ramai gak yg sambung cuti sempena PRU n cuti sekolah...mama plak akan bercuti khamis n jumaat sambung sabtu ahad...hehehe...so 4 hari lah mama cuti...beshnya...plan nak bawak anak2 jenjalan tp x tau mana tempat nak tuju...x pe,nanti mama dah balik cuti,sure mama akan update,ke mana mama k!




Gambar(kata2 didlmnya) diatas tu ade kena mengena dgn n3 mama kali ni...mama pon dah x tau nak buat mcm ne..segala nasihat dan cadangan sudah diberi tp masih buntu...so mama rasa ramai kalangan bloggers seme ade serba sedikit cadangan,pandangan atau ape saja,sila tggalkan di ruang komen mama k!mama tahu kalian seme memang banyak pengalaman dan amat prihatin...


Mcm ni ceritanya...

mama ade seorang teman...die memang baik..lembut budi bahasa,penyayang,sopan santun,ade kerjaya bagus,murah hati dan mama memang sayang die...tp masalahnya die punya seorang hubby yg mana amat cemburu buta dan suka kontrol die...die memang x nak cerita dgn mama tp mama tahu sebab mama teman die...mama tahu die...



hubby die ni amat cemburu..misal kata die col teman mama ni n line engange,pasti lepas tu hubby die ni akan tuduh die gayut dgn jantan lain..bukan bertanya tp terus menuduh...ayat die macam ni lebih kurang...






"dgn jantan mana ko bergayut?"



at least tanyalah elok2...



"kenapa line bz?"


or


"sape col?"




ade gak budi bahasanya kan....ni tak,main serkap jarang ajelah...kesian mama tgk teman mama ni...die ni dahlah teramat sayang dgn hubby die tp hubby die yg x sedar...bukan itu saja...dulu teman mama ni bekerja,tp hubby die suruh die berhenti kerja..so die ikutkan ajelah padahal die ade ijazah lg...nak x nak,sebab sayang,die ikutkan ajelah...tp dlm hati..sapelah yg tahukan...rugi je mak bapak wife die suh blaja tinggi2 tp hubby plak sekat karier die...alasan hubby die,karang ade plak jantan yg nak ngurat wife die...nonsense!!!bg mama,itu bukan alasan org waras..ape salahnya wife ko keje sementara x de bb kan?



itu satu hal..dah x bagi kerja,die suka ungkit...ape barang yg di beli,die suka ungkit...(wei,dah bini ko,tanggung je lah die)kan buruk siku namanya tu...pastu ungkit lah tiap2 kali jenjalan ke,seme duit die kuar(ko yg ajak die jalan wei!)...hei jantan,dah lah ko x bg die keje,pastu ko nak suruh die support plak...megong kan?kalo ko nak suh die support,bglah die keje...mak bapak teman mama pon pening tgk anak mereka yg mcm org sakit aje...makan hati dek perangai hubby die....tp mak bapak die x tau sbb depan mak bapak mertua die,hubby ni pijak semut pon x mati...seme keje rumah die buat semata2 nak tunjuk yg memang die sayang bini...



lepas tu,mesti dgr setiap ape yg di suruh tu..kalo x,sure kena maki...mak bapak die pon x pernah nak maki,ni kan hubyy yg baru die kawen...kesian kan...kalo setakat marah tu,x pe ar tp siap maki,carut dan sewaktu dgnnya...kesian kan?kalo mama lah,dah lama mama cabut...sebab lom ade anak...tp teman mama ni sayangkan hubby die...die pon sebenarnya x tau nak ngadu dgn sape!!



lagi satu,hubby die ni xleh nak bawak bincang...kalo putih kata die,putihlah...kalo hitam,hitamlah...no discussion...cakap die aje seme betul..seme perkara die yg buat keputusan tanpa rujuk wife die dulu..sampaikan raya pon mesti balik umah family hubby je dulu..yelahkan,dah 2 kali raya aidilfitri,mesti umah family hubby dulu...kesian kat mak bapak wife die x dpt merasa anak raya bersama dipagi raya...



ape nasihat teman2 mama kat sini kat teman mama yg sorang ni?mama dah bg cadangan kat die tp die macam blur aje...x tau mcm ne nak buat keputusan...samaada nak tinggalkan atau terus sehidup semati dgn hubby yg mcm tu?mama bukan ape,mama tkut teman mama mati makan hati...x ke tragis tu...boleh ke kite hidup sampai mati dgn perangai org yg mcm tu?boleh ke kite bersabar?sebab kesabaran kite pon ade batasnya...


P/S:teman seme,mungkin pada pandangan kalian,x berapa berat lah kes teman mama ni tp mama x sanggup tgk die menangis setiap hari di sisi mama...mama cuba bg nasihat tp die x mampu nak lakukan...dlm hati mama,mama amat bersyukur kerana suami mama x begitu...memang langit x selalu cerah tp hubby mama memang amat penyayang(mcmlah hubby mama sorang je yg caring kan!)...so pada seme,mama mintak pendapat ye!diluah mati mak,ditelan mati bapak...mama memang anti spesis jantan mcm ni...kalo kena kat mama,biar bercerai dr makan hati..x sanggup nak sehidup semati dgn org gini..sebelum ade anak,baik mama cabut!dah ade anak,susah jugaklah kan!


*die x de blog....kalo ade,lg senang kan...die blh luahkan dlm blog...


~yg ni mama saje try...jumpa kat blog die...

Apa maksud nama mama~ ERA ZRIDIANA

You are friendly, charming, and warm. You get along with almost everyone.
You work hard not to rock the boat. Your easy going attitude brings people together.
At times, you can be a little flaky and irresponsible. But for the important things, you pull it together.
You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something.
You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense.
You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun.
You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.
You are incredibly wise and perceptive. You have a lot of life experience.
You are a natural peacemaker, and you are especially good at helping others get along.
But keeping the peace in your own life is not easy. You see things very differently, and it's hard to get you to budge.
You tend to be pretty tightly wound. It's easy to get you excited... which can be a good or bad thing.
You have a lot of enthusiasm, but it fades rather quickly. You don't stick with any one thing for very long.
You have the drive to accomplish a lot in a short amount of time. Your biggest problem is making sure you finish the projects you start.

You are balanced, orderly, and organized. You like your ducks in a row.
You are powerful and competent, especially in the workplace.
People can see you as stubborn and headstrong. You definitely have a dominant personality.

You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people.
You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts.
You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals.


PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comZWANI.com - The place for myspace comments, glitters, graphics, backgrounds and codes

39 comments:

kasih said...

mama... ada kan lelaki yg camtu, cemburu tak terkata. kasih penah mengalami punya seseorang camtu, kiter lom lagik jadik miliknya,tapi nak bernafas pong kasih rasa dah sesak...

Zareda said...

Mama
macammana ada kasih sayang dengan orang yang maki hamun kita. Kak zar tak faham sungguhlah.

Apapun suruh kawan mama banyakkan solat hajat dan doa, zikir dengan Ya Latiff.. semoga lembut hati suami dia. Itu jalan paling baik..

Kalau family kak zar, dah lama suami dia tu kena lempang dengan abah kak zar.

Cikpid said...

hi Mama..berat gak masalah kwn mama ni..nk ditinggal..die syg..nk dibiar nnti merana..kalo suh die bw laki die kaunseling,silap2 aribulan die kene penampo jepun plak..yg terbaik adalah berdoa agar suaminye berubah..Allah maha mengetahui..

fealize_eleanoer said...

errmmm...

cube la soh die laki bini jumpe kaunselor...

mungkin ade jalan keluar..

**peace pis kacang pis

Mieza said...

nape nak tgu laki camtu...baru dgn mulut x lama naik kaki tangan..ntahlah kekdg pompuan ni lmbt ati sesgt..

mieza x brani nak nasihat..tkt jd kat kita nanti x terckp lak..:p

last sekali bgtau dia..biar dia kesian kat diri dia dulu drpd kesian kat org lain...:D

haja said...

hai mama...nape ek lelaki mcm tu pun ada gk dlm dunia ni. xleh ke dia memahami jiwa wanita ni lemah lembut.agk2 bini dia penah tnye x laki dia nk ape sebenaunye...nk yg mcm mane supaya dia lbh brsikap positif.ke mng peel dia mcm tu.klau peel dia mcm tu...berat gak.tp mst ada jln pnyelesaian kan...

nanonano said...

mama,
nano teramat2 faham situasi die.. :)
bg org lain yg xpernah lalui sume ni, derang akn ckp
"tinggalkan trus laki tu"
"ramai lg nk kat ko"
"buatpe nk mkn ati dgn die"
mcm2 lg la..
tp hati ni mama..cmne nk control,
nk stopkan?
klu dah syg, ape je rintangan terpakse tempuh..
susah payah skali pun,
perit cmne skalipun,
die tpakse terima sbb terlalu syg,
stiap kli die tertekan,
die perlukan seseorg tuk luahkan,
mcm ape yg die luhakan kat mama skrg..
tp xbermakne die nk cari jln penyelesaian tuk tinggalkan laki die..
ape yg perlu org sekeliling die buat..
doakan kebahgiaan die,
doakan spy laki tu brubah, dilembutkan hati..
doakan spy die kuat tuk tempuhi sume ni..
ajal maut tgn tuhan..
sokongn dr org sekiling amat penting utk die tempuh hr2 yg mndatang dgn lebih tabah..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

alahai siannyer kwn maam tue .. kerana syg py pasl dia sabar je .. naper husband dia tak leh ty elok2.. apreciatte ler wife dia tue ... sabar jelah ... tp suppose suami dia tu sedarlah tmpt seorg isteri tue tinggi nilainya ...

kasutVincci said...

baca crita mama ni, buat kv bersyukur dapat suami yg penyayang dan begitu memahami.

mama ranggie said...

kasih,
memang ade..kalo kite dgr,memang ramai jantan begitu...

kak zar,
masalahnya die pandai cover line depan parents in law die...

cikpid,
betul tu...mama pon dah ckp dgn die agar selalu berdoa...

fealise,
x pasai2 kena penampor kang...dah lah laki die gitu,nak ajak g kaunselor,lg naya...sebab laki die asik pk die aje betui!!!

mieza,
itulah...mama berdoa sgt agar die akan kuat dan tabah...

haja,
kalo tibe angin baik die,terover sgt romantiknya..tu yg masalah...mcm x de masalahkan?x leh teka angin laki die...cemburu x kena gaya...

nano,
betul tu...tp kalo ikut kepala mama lah,biar setinggi langit pon sayang,mama akan beri kata dua..kalo sayangkan saya,buang sifat cemburu buta tu...kalo x,byebye...tp mama tahu die begitu sayangkan hubby die...mama akan gtau die agar sentiasa berdoa agar allah lembutkan hati suami die...

diana,
pompuan ni bukannya nak banyak kan?cukuplah dihargai dan disayangi...tu pon susah ke?

kv,
mama pon bersyukur sangat sebab hubby mama penyanyang...(statement angkat bakul...:})tp kesian kan kalo sape dpt laki gini...sbb mama pompuan so mcm dpt rasa ape yg die rasa...cuba bygkan kalo kite di post die...

NBK466 said...

Org p'puan selalu rela menyeksa diri dari melangkah pergi dari sebuah perkahwinan.. Kalau ada sedikit keberanian report kat Pejabat Kadi..at least buleh dia beri counseling..

Mak Su said...

kena slow talk ler, bicara dari hati ke hati, lepas mkn perut kenyang, buat sesi luahkan perasaan. bncg dgn waras, jgn naik temper.

Umi Mia said...

sian kawan mama tu..macam citer DCKK lak...kalau sy jadi dia pun...saya tinggalkan ajer...kawan mama tu lembut sgt tu..cuba sergah skit laki dia tu....main buli bini jer..takder..ba...tut...ker

ishk...pendek kata kena perjuangkan hak wanita ni...cakap kat kawan mama tu..kalau dia nak panggil org serang laki dia..(kira cam bagi warning lah...)ramai yg leh tolong....

haaa...tak pasal2 jer aku jadi samseng kampung dusun karang....

Aleeya said...

ish tak suka le lelaki yg camtu...klo aleeya ler, harus aku pun sama naik hantu laks..hehe teremosi lak ...

Azhar Ahmad said...

Ma, saya pernah jumpa orang camni.... Selidik punya selidik, rupanya, lelaki tu ada masalah. Ada perempuan lain mandrem (sihir)kan dia.... Cubalah tanya orang bijak pandai...

Kalau susah pun, rujuk pejabat agama...

iman_qaisara said...

oowhhh sedihnye ma...
x baiknye lelaki tuh...
klu die btul2 sayangkn kwn mama tuh nape die buat cmtuh?
ermmm ma...suh kwn mama slowtalk ngan huby die...then bg mase utk brubah...
klu x brubah....sayonara la...
x kn sanggup nk tggu lg kn?
penderaan mental da tuh...isshkk2 simpati la nana...

wan said...

Laki dia tu sayang sangat kat dia tapi tak reti nak olah macam mana.

Tapi lama² nanti, OKlah tu. Suh kawan Mama baca 'Ya Latiff...' ada sambungan dia...

Mana tau lembut hati dia

fizz said...

salam mama,

saya nak bg pndangan xpandai, maklumla masih bujang trang tang tang, mungkin boleh suruh dia sentiasa berdoa supaya dilembutkan hati suaminya itu dan supaya jelesnya itu berkurangan...

ita.itu said...

sungguh durjana itu jantan..tinggal kan aje dia..lg2 kwn mama ada degree..apa susah..

cendawanintim said...

Mama..,

Susah gak nak teruskan ngan hubby camtuh, dah beso nak bentuk peribadi kan...mesti ajak jumpa kaunselor takmo nih...

Kalu saya di tempat itu, saya buat sembahyang istikharah mintak Allah Taala berikan petunjuk, jika ia bukan milik kita...terima laaa.....

sabiah said...

mama,kalau dah syg semua sanggup.harap kawan mama tu byk2 bersabar,berdoa supaya ditunjukkan jln yg betul.

mungkin itu cara suami dia nak tunjuk syg dia,tapi dia xpenah fikir perasaan pihak sebelah lg.
cara suami dia ni patut dibetulkan oleh isteri.

apa2pun jalan penyelesaian masih ada,suruh diorang berdua berbincang elok2...

ChaiReeL AziZee said...

erk...siot je lelaki camtu...lagi teruk dari hampas gas...mengarut la...kalu seorang suami x bole nak percayakan isteri...wat pe nak kawen...menyemak je name kat jabatan agama islam...siot la...kalu ada sebelah da cepuk da org camtu...eiii....suruh je teman mama tu mengadu kat jabatan agama islam...lagipun xde bb....hal senang sikit...eiii.....sy nak pegi cepuk leh ke?hehe....menjatuhkan martabat kaum lelaki je org camtu....eiiii...

silversarina said...

kalau ada orang tengah bagus juga dibawa berbincang cara nak selesaikannya. Mungkin si suami tak perasan apa yang dilakukannya telah banyak mengguris hati isteri. Sebelum bertambah parah ( takut dera fizikal) baik berterus-terang sahaja.

selamat bercuti... sure cuti gaya ranggi ni...hihi :P

RaFFLeSiA MeRaH said...

ader gak manusia perangai mcm tu yerrrr...teruk arrr camni, asyik mkn ati jerrrr...huhhhhh...

zino said...

macam macam hal... manusia ni kadang2 pelik..

haja said...

mama...dh tuko link http://mychentahati.blogspot.com

muadzlife said...

hmmm..mcm husband dia ada pompuan lain jer..tu pasal buruk sangka selalu

mummysyafie said...

takut nya saya baca en3 mama..nauzubilah lah...

nak nasihat macam mana erkk..sbb nya diaorang dah kawen..kalau belom tu blh lah berpatah arah kan..

tapi bila dah kawen nie..susah sikit lah..berdoa je byk² dengan Allah supaya terbuka hati suami utk berubah..atau pun ajak suami berbincang elok² kan...

semoga tabah lah kat kawan mama tu..

~ahni~ said...

Entah lah Mama, susah nak bagi nasihat.... yang mampu ditulis adalah - sabar lah dan berdoalah, mintalah pada Allah.

hayad said...

wah,sdpnye nama mama, EZA ZRIDIANA.

dayah ada anak murid nama ZURIDIANA :)

WaNa (BoRN To MaKe u HaPPy) said...

KeSiaNNYe KwN MaMa Tu...
MsTi Die aMaT MeNDeRiTe KaN ???
KdG2 Mmg aDe LeLaKi CmTu
x PaNDai MeNiLai PeRMaTa ~

nasazfrog... said...

memang ade lelaki cam tuh, kene jumpe pakar kaunseling la kok tak pun baak bincang... laki tu tak kan tak der ahli keluarga yang bleh di bawa bincang,,, mudah2an jauhkan perkara seperti ini..

jaketbiru said...

salammm kenal..
singgah sebentar di sini menjawab bagi pihak lelaki..

cubalah petua ini.. paksa suami menjadi imam ketika solat magrib, isyak dan subuh...

menjadi suami pada isteri yang sebaik ini menjadikan diri insan itu keterlaluan rendah diri.. tanpa keimanan yang jati.. hanya kekerasan yang terlahir, hanya marah terbit dihati atas sebab rendah diri dan rasa bersalah termakan budi dan tak berdaya memeberi nafkah yang sepatutnya..

berfikiran positflah.. cemburu yang hadir jadikan kebanggaan kerana disayangi... mungkin nanti bila telah bersedia bertanggungjawab mungkin dia adalah seorang suami yang baik.. yang sempurna hanya Muhammad SAW.

blackpurple @ jowopinter said...

Hmmm... Tak pandailah nak komen... :)

angah said...

mama.. satu kisah dalam putaran roda kehidupan.. buat la apa pun janji jgn durhaka pd suami.. namun ada limitnya kalo suaminya gagal laksanakan tggjwb dia.. sendiri mau igt.. mohon doa byk2 dr Nya.. mudah2an 'diketuk' sket hubi dia..

Sastri said...

huuu... susah gak ek macam tu... tu yang tambah fobia nak tawen tu... huhuhu...

mama ranggie said...

nbk,maksu..
tp yg pening nya,laki die ni susahnak dibawak bincang...die x leh terima pandangan org lain..

umi mia,aleeya,
kalo ikut kepala mama pon mcm tu,ngadu je lah kan dgn family,at lesat ade gak yg bantu tp die takut nak cerita sbb nanti die jugak yg kena...

azhar,
berubat kg x cuba lg...

nana,
die bukan x sayang tp terlalu cemburu dan die sangat gunakan kuasa veto seorang suami..mengangap isteri hanya layak dirumah!

kak wan,fizz,
insya-allah...mama akan suruh die sentiasa berdoa selagi die rasa sayang..


ita,c.intim,
tulah pasal...kalo dah terlalu sakit,mama pon cadangkan die tinggalkan aje tp cubalah bertahan kalo mampu...

mama ranggie said...

sabiah,c.aziziee,
hubby die mungkin terlalu sayang atau ade scandal lain kat luar kot!ishhh,x baikkan kita buruk sangka...

silver,zino.rafflesia,
hubby die mungkin x sedar cara die salah...die sayang tp salah cara lah rasa mama...

muadz,muumyshafie,ahni,
mama suh die banyak solat hajat agar suami die berubah..dan kalo still x berubah,barulah tgglkan...

mama ranggie said...

hayad,
nama mama ERA ZRIDIANA lor!

wana,nasazfrog,
wife die x nak libat family..nanti die jugak yg kena marah dgn hubby die...

jaket biru,
thanks ya singgah blog mama...mama pon dah x reti mcm ne..maybe betul die rasa rendah diri coz die cuma ade sijil saja sadangkan wife die ade ijazah...mungkin die x nak wife die lebih dr die...

angah,
mama harap die akan bersabar selagi mampu...

sas,bp,
:)....bukan semua lelaki mcm tu...ade yg memang baik dan bertanggungjawab...cuma berhati2 mmilih...jgn terlampau memilih k!