JellyPages.com

Wednesday, March 05, 2008

Bersederhanalah...

~ KELUARGA BAHAGIA MAMA~

Adelah dulu seorang hamba allah disini menegur mama..ape yg ditegur tu,biarlah menjadi rahsia...mama lgsg x kecik ati sbb mama tahu setiap orang ade hak untuk bercakap...dan mama x kisah kerna mama juga jenis yang berterus-terang...dan mama amat 'open minded' asal x menjatuhkan maruah mama,mama masih boleh terima...di sini mama cuma nak luahkan agar x tersimpan dlm hati sbb lama2 ia boleh jd dendam kan?biarlah blog ni mendengar keluhan hati mama...


mama nak tegaskan disini,selama 11 tahun kami hidup bersama,kami amalkan hidup sederhana...kami cuba perbaiki apa kelemahan kami...kami amalkan give n take...biar pon kami duduk rumah buruk dan pakai kete buruk,kami bahagia...kami akan atasi setiap kelemahan dgn cara kami...kami sebolehnya tak akan menyusahkan sesiapa pon termasuklah keluarga kami...kalo kami meminjam sesuatu even ajinomoto,kami akan cuba ganti balik...


kalo ade masalah pon kami akan selesaikan sendiri tanpa melibatkan keluarga...kalo masalah tu memang memerlukan pendapat keluarga,memang mama akan rujuk pada mereka...keluarga mama memang terbuka dan amat memahami...dan mereka akan membantu selagi terdaya...mengapa die harus cemburu dgn keluarga mama...


biarlah kami duduk rumah buruk tu asalkan kami mampu bayar bulan2(masih dalam proses hak milik)..biarlah kami pakai kete kecik tu janji kami mampu tampung kos minyaknya dan bayaran bulanan kami mampu tanggung...dan kami mampu membeli keperluan dgn kelebihan duit yang ada..bukan kami berlagak tp itulah kenyataan...


siapa pun teringin nak pakai kete besar dan punyai rumah besar tp kami tahu kemampuan kami masih belom mampu tuk sampai ke tahap itu...buat ape pakai kete besar sekadar untuk menunjukkan awak lebih tapi sebenarnya awak x mampu dan akhirnya nanti nama awak gak yg black list...kan itu menyusahkan diri sendiri?cerminlah diri kita sebelum buat sesuatu diluar kemampuan...


biarlah kami begini...andai diberi rezki lebih,insya-allah kami juga akan mampu pakai kete canggih mcm die...tp kami x naklah pakai sekejap tp akhirnya kena sorok takut kena tarik...kalo boleh biarlah kami pakai sampai habis utang tu...biarlah kami dok umah buruk tu janji kami aman bahagia dari rumah besar yang hanya tunggu masa tuk disita...



"Mereka yang bersifat kesederhanaan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin..."

Jika perlu MARAH, marahlah..tetapi usah terlupa dengan perkataan SABAR ..

Jika perlu MENANGIS, menangislah. .tetapi usah terlupa dengan perkataan TENANG .

Jika perlu PATUH, patuhlah..tetapi jangan sampai hilang KEMERDEKAAN ..

Jika mahu MISKIN, miskinlah.. tetapi jangan terlalu miskin, nanti mudah menjadi KUFUR .

Jika mahu KAYA, kayalah.. tetapi jangan terlalu kaya sampai terlupa perkataan SEDEKAH ..

Jika mahu menjadi WARAK, lakukanlah ibadah sebanyak-banyaknya tetapi jangan terlupa keperluan DUNIA ..

Kalau mahu sebuah KERETA MEWAH, belilah.. selagi mampu dan menepati keperluan SEMASA ..

Kalau mahu 2 BUAH RUMAH, belilah.. asalkan jangan sampai tak tahu perkataan PUAS . .

Kalau mahu MENIMBUN HARTA, bekerja-keraslah. . asalkan jangan sampai terlupa BERIBADAH . .

Kalau mahu BERHIBUR, berhiburlah. . asal tidak sakan dan MENYALAHI SYARIAT .

Kalau mahu memPERKATAKAN HAL ORANG, berkatalah.. asalkan jangan sampai MENGUMPAT ..

Kalau mahu CEMBURU dengan kejayaan orang, cemburulah.. asalkan anda pun BERUSAHA KUAT sepertinya ..

Hidup sederhana akan memastikan anda tidak akan miskin selama-lamanya. .

Bersederhanalah...dalam segala hal adalah titik kejayaan dalam semua perkara..


Orang yang terlalu pandai kadanag-kadang apabila bodoh.. terus sasau..

Orang yang terlalu kuat..kadang- kadang apabila lemah terus tidak berdaya..

Binalah harta sebanyak-banyaknya tetapi jangan sampai anda menjadi hamba kepada harta .

Binalah ibadah banyak-banyak, tetapi jangan sampai terlupa soal-soal dunia .

Binalah kedudukan ditengah manusia, tetapi jangan sampai hilang kepercayaan orang dan tercalar maruah diri . .

Bukanlah seorang yang baik kalau beribadah sepanjang masa sedangkan untuk makan dan
minumnya terpaksa meminta-minta. .


Seeloknya-eloknya. . bersederhanalah dalam beribadah lantaran bekerja itu pun ibadah, membuang halangan dijalanan juga ibadah, menasihati orang juga ibadah .

Orang yang bersederhana sentiasa terpandang dimata dunia..


Dia tidak akan dihina oleh kemelaratan dan tidak terlalu tersohor oleh kepopularitian..


Dia terpandang sepanjang masa baik oleh orang yang hina mahupun orang yang mulia. .


Berkuasanya bersederhana bagaikan pakaian yang menjadi penebat pada rasa dingin dan panas yang membakar. .

Sayidina Ali r.a. berkata,

"Berkhairatlah mengikut kemampuan dan janganlah menjadi keluargamu hina dalam kemiskinan.. "

Hendaklah bersedekah, jangan sampai jatuh miskin, menyimpan harta jangan sampai digelar Si Bakhil, beribadahlah jangan sampai semakin jahil.. "

Kata Sayidina Ali r.a. lagi,

"Insan tidak akan melihat kesalahan seseorang yang bersifat tawaduk dan lemah lembut.."

Tawaduk dan lemah lembut adalah kesederhanaan yang nyata, membangkitkan kasih sayang dan menumbuhkan cinta tulus.


Jika anda impikan penghormatan manusia, maka bersederhanalah dalam berbicara, berbatas-batas tatkala bergurau-senda dan menyimpan sebahagian kesukaan ketika terlalu gembira.

Bersederhanalah. .. adalah jawapan kepada segala-galanya. ..


P/S:HAMBA ALLAH tu mempunyai sebuah kereta w*** dan hanya duduk rumah kampung(rumah papan)..kereta tu pon sudah disorok agar x ditarik!!!die menghina(pada pandangan mama lah) mama dgn mengatakan mama berlagak dan sebenarnya banyak bergantung pada keluarga..dan mama hanya tahu menghabiskan duit suami(die x tahu yg suami mama amat bertanggungjawab)....padahal die tahu rumah yg kami duduki sekarang pemberian datuk mama sebagai hadiah perkahwinan kami dulu...suami hanya basuh kaki aje masuk rumah tu(barang rumah yg lengkap pula ditaja oleh mak mama)...kete toyota merah tu juga pemberian datuk mama dan kami menyambung bayaran bulanannya dan bukan percuma..dan kete kancil buruk tu masih dlm utang dan belom pernah mis bayor...kete kecik ni hubby bayor bulanan..kesimpulannya,die kata mama n hubby berlagak dgn harta yg ditaja...dan senang kerna ditaja..teman bloggers fikirlah,adakah patut mama besar diri dgn harta yg seciput tu dan separuh yg di taja itu?ramai lg yg lebih kayo kan?dan mama x pernah nak ngutuk die walopon mama tahu die bagaimana...mama cuma buat hal sendiri aje...pagi sampai petang,kat opis...malam kat umah dgn anak2..memang x de masa nak amik tahu hal org...nak g umah mak mertua sebulan sekali pon susah...inikan nak bertandang rumah org dan ngumpat org?die yang selalu sibuk hal mama sefamily...kalo blh jenama baju pon die nak lebih canggih dr mama...mama beli baju memang x de brand(pasar malam) asal selesa pakai...dan kalo mama pakai barang kemas seurat(itulah satu2 hadiah dr suami yg agak mahal),die pakai sampai siku...kalo blh die nak lebih dr mama..tah ape yg buat die jeles dgn mama pon,mama tak tahu sedangkan mama dok umah buruk,pakai kete buruk,barang kemas itu jelah yg ade...tak faham sungguh mama..padahal mama lg suka die kaya sbb boleh lah mintak tolong kalo tersepit..so teman2 boleh tafsirkan ape sebenar yang berlaku?mama akan sentiasa bersabar dan bersyukur dgn ape yg ade(rumah buruk tu,kete kecik tu dan seorang suami yg amat penyanyang)..mama tahu mama berasal dr mana...dan mama tahu kemampuan mama...biarlah begini...
~sebbaik die x tahu mama ade blog dan sebbaik die buta IT(hamba allah)~


PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comZWANI.com - The place for myspace comments, glitters, graphics, backgrounds and codes

48 comments:

viruspadu said...

sabar la ra

org mcm tu mmg ada je kat mana2 pun

dia jeles ajer kerjanya

tp xpe, ko pk aje

bila ada org ngumpat kita, maknanya kita glamer uhuhuhuh

baru sedap sikit hati kan

Umi Mia said...

alah..buat bodo jer...kita tak boleh nak buat semua org suka kita sayang kita...ada sesetangah org mmg suka ambik tau hal org dan cari keburukan org...kesian ngan org mcm tu....yang penting kita elakkan diri kita jadi camtu...kekalkan kebaikan yang masih ada pada kita...hidup bahagia.

faisal said...

geramla plak bila baca entry mama ni,huhu...sabar jela mama ye..:)ingat je, kita hidup kat dunia ni hanya sementara je..kat sane lebih panjang masanya..smoga mama terus hidup bahagia,amin..

Mieza said...

jgn dilayan org cenggitu mama...x pnh nak puas pemberian ALLAH..buat derk aje...mama bkn minta mkn dgn dia pun..srh dia jg tepi kain dia sendirik...:p..mieza sokong mama tau...:D

mama ranggie said...

ma'mah,
glamer akukan?hehehe...

umi mia,
memang mama buat do no je...malas nak layan..buat ape nak peningkan kepala dgn bende2 mcm ni kan...

acai,
asal mama bahagia dan cukup semuanya pon dah ok!

mieza,
betul...mama malas nak layan bende mcm ni..banyak bende lg mama nak pk kan...baik mama layan anak2 lg bagus...

Aleeya said...

bagus mama
blog ni bley meluahkan isi hati kita kan kan
biarkan org ittewww
biarkan dia terjun dgn labu2nya

lagi satu nak tambah:
"kesederhanaan adalah kecantikan.."
:))

haja said...

saba ye mama...sedih lak baca kisah mama ni.yelah, kite sedar sape diri kite ye x.watpe nk nunjuk2 kt org...lgpun bkn org tu bg kite mkn pun.wat hal sndiri sudahlah.yg pnting mama ada hubby n anak2 yg memahami...

pB said...

salam

biar lat ummie

orang tu nak kata apa ..

janji ummi tak hutang dia ,
dan ummi tak hidup dengan wang dia

janji kita keluarga gembira ...

mikaounik said...

Huhuuuii terkesima saya sekejap..jauh memikirkan entry mama nie..pada saya lantak laa org nak kata apa..mama ada suami,ada anak,ada keluarga sendiri,ada ada kebahagian,,so buat apa nak peduli pada org yg dengki tue..biar jelah mama..
Asalkan kita tak ada sifat yg tak baik pd dia tu yg lebih bagus sebenarnya..mungkin esok lusa dia sedar laa tu akan kesilapan nya..

Mama jgn pk kan sgt laa hal2 yg tak memberangsangkan ini..xder makna nyerrrrr

Take care ma..

mama ranggie said...

aleeya,
mama x layan pon...biarkan die...lelama taulah die stop kan!


haja,
betul tu,mama x mintak makan pon dgn die...

pb,
ya betul!mama tkut bende tu akan makan diri die balik...die akan sakit jiwa kalo die amalkan sifat mcm tu...

mika,
insya-allah,setakat ni mama x tergugat sikit pon cuma sikit terasa...tp kalo sampai die menjatuhkan waterface mama,siaplah die...

kasutVincci said...

kat mana2 pun ada org mcm tu mama. Cuma keadaan dan situasi je yg berbeza. Harap mama bersabar.
Ceria2 tau!

cikgu panji said...

Manusia mcm tu ada dimana-mana.Sepatutnya mereka sedar, rumah besar, kereta menjalar tidak bermakna seandainya empunya diri tidak bahagia.Bersyukur dengan apa yg ada...

PuteriSatu said...

ITULA pasal..kita ni nak beli apa pun kena ukur baju dibadan sendiri kan...

wah..MR nak bisnes aar...MR..butik pengantin tu cam best je..tryla...akak tengok merata orang buat bisnes tu...untung jer...janji kreatif...dan paling penting minat...eeii akak berangan jek nak bisnes butik pengantin ni...memang minat..tapi tunggula dulu...tunggu sampai bila pun tak tahu.huhu

ita.itu said...

org ni kadang sdp mulut je nak tego kan..kalo drg perfect x pe lah...x suka tau

mama ranggie said...

kak kv,
mama memang sentiasa bersabar...

cikgu panji,
betul tu...kekdang luaran je nampak mewah dan bahagia tp manalah kite tau kat dlmnya kan!

puteri 1,
tulah pasal...masih merancang nak bukak apo...kalo memang dah rezki mama,mama pasti akan bukak tp kalo lom ado rezki,sabar ajelah dulu...

ita,
betul tu...mama lgsg x kisah ape die nak cakap...lg die mengenakan mama,lg mama dimurahkan rezki berlipat kali ganda...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

yg sedang..sedang ajaa.....biar bersederhaana..x kurang n x lebihhh...x gitu...

Azhar Ahmad said...

Aduhhhh, mama buat saya sebak petang2 ni....

Saya faham perasaan mama tu...

Mak dengan abah pun selalu cakap camtu....

Hummm, teringat mak dgn abah kat kampung....

azlanlin said...

Itulah namanya manusia yang memiliki sekelumit perasaan dan nafsu... kerna itu jua menambahkan warna-warni dalam hidup... kan mama? Yang penting, hati mau senang.....

Ungku Nor said...

sakit jiwa sungguh la manusia tu.

ni suma yg buat akak nak lari lelaju pi PD ni..nak peluk mama kekuat!

hehehe

ida.. said...

sabar je la mama.. manusia mmg tak penah puas dgn apa yg ada.. sentiasa mencari kesilapan org lain wal hal tentang dirinya tak di renung dahulu.. hanya allah yg maha berkuasa dan biarkan dia dengan duanianya sendiri...semoga mama lebih tabah...

Wiween @ Awin said...

mama,
sabar bebyk yek..pedulik aje ape org nak kata.kite bukan nyusahkan org tu pun.biorkan mereka itu.x kemana der org gitu..

mama, ngundi katna? ;)

cendawanintim said...

Mama..,

Amat stuju ngan mama, bersederhanalah dalam idup ini...

biarlah orang itu dengan lagaknyer...

~ahni~ said...

mmmm... macam komen blogger lain jugak, saya cuma nak kata "buat bodo/relax" ajelah.. heran jugak saya sebenagnya, busy body sangat kah orang tu? biar lah dia

Mommy Lily said...

kita tk dpt puaskan hati semua org mama...ingat tu je, senangla sikit rasanya


adik camana? dah ok ke?

mama ranggie said...

lovely,
betul tu..biarlah sederhana...

azhar,
betul tu...mama amik sikap bersabar aje...

azlan,
yg penting kite bahagiakan...

kak ungku,
skool holiday mana g?

ida,
lg die mengutuk mama lg mama bahagia dan murah rezki...

ween,
mama ngundi kat skola cina pp...

c.intim,
biarlah die...malas mama nak layan...

kak ahni,
memang bz body betul die tu...sampai mama g soping pon sibuk risik mama beli apo!

mommy,
die yg sakit,mama ok je!

cikgu jawe said...

biarlah apa org nk kata kat mama. asalkan mama dn keluarga bahagia. mulut org yg dengki ni mmg tak abes2 sejak zaman nabi adam lg.

jgn peduli sgt apa dia nk kata. putaran hidup manusia mcm roda. kita tak tau apa menanti kita di hadapan.

fizz said...

salam mama,

maaf bz sngt sampai xsempat menjenguk kat sini, mama takpe biarlah kita hidup dalam keserderhanaan tp kita gembira,daripada hidup mewah tapi tiada kegembiraan, betul kan?

iman_qaisara said...

salam mama...
ade jugak org cmtu eh mama...
klu iye pon jelesss x yah arr ngumpat2kn? bencikk jek kn...
xper mama...
sabar eh...kami ade...

mummysyafie said...

mama...kat mana² pun ada orang camni..

kiter pakai keta kecik..dia mengumpat..laki bini ada elaun seberang laut tapi still pakai keta kecik..huhuhu..itu sudah biasa saya dengar..

tapi saya macam mama jugak..biarlah kiter pakai sederhana asalkan kiter tak pening kepala hujung bulan pikir hutang kan..

sabarlah mama...Allah sentiasa bersama orang yang sabar

RaFFLeSiA MeRaH said...

sabar aekkk...dugaan hidup tu mama....apepun entry mama kali ni, buatkan semua org insaf dan terbangun dari tido...sy suka baca entry ni...sederhana dlm segala hal kan....

mama ranggie said...

cikgu jawe,
memang betul tu..hidup ini ade pasang surutnya..biarlah die...


fizz,
betul tu..kekadang kite x tau betul ke die senang atau buat2 senag..

iman,
lantak pi lah die...die lah yg sakit nanti...

mummy,
betul tu..yg penting biarlah kite mampu..jgn nanti kite yg black listed kan kalo kete kena tarik!

rafflesia,
amik sebagai pedoman tuk menjalani kehidupan suami isteri..biarlah sederhana asal dunia dan akhirat seimbang...

wan said...

sebab sia tak dapat, tu yg jeles tu kot, mengata macam2...

biarlah, hitung poket sendiri kan. asal kita bahagia, org lain nak kata apa biarlah kat depa.

Jie said...

Nasihat saya,

Biarkan je org mcm tu, orang yang rasa dia bagus dan dia lebih dari orang lain..

Yg sakit hati dia sendiri. berulat dalam hati dia... sebab dia sakit hati melihat bahagai orang lain..

dia ada hutang dgn mama di akhirat.

puterikurekure said...

mama sabar ek. biarkan orang nakkata apa pon. bukan diorang yang bagi kite makan kan?

saya pon skang ni buat bodo je kalau orang kata saya ngan alang cam tak sepadan. pedulikan!

mama ranggie said...

kak wan,
die yg berhutang,oklah tp bab x dpt bayo pastu pinjam kat org satu hal..bile mintak balik,die ngata kite mcm2 tu yg sakit hati...mcm kite plak yg berhutang dgn die...kalo setakat puluh hengget x pe lg,ini sampai ber k,k, tu yg buat kite sakit hati...


kak jie,
bukan hutang akhirat je tp dunia pun ya jugak! tp x pe,die rugikan mama byk tu,die akan berlipat kali ganda rugi dr mama..


putrikure,
biaq pi die nak kata lagu mana pon,die lah yg tanggung...

Mummy Rizq said...

biarlah apa org kata.. asalkan kita bahagia kan mama!

arianna adrizal said...

laaa.. da rezeki mama. yg nk jeles tu awatnye. usah peduli la org mcmtu mama. da penat menyalak, senyap la nnti. *hug*

Cikpid said...

Sabar ye mama..setiap yg terjadi ade hikmahnye..Org mcm tu jgn dilayan..wat menyakitkan hati jek..asal kite bahagia sudah..jgn nk difikir ape kata org..sbb kite jek yg paham situasi family kite kn??harap mama terus semangat..chaiyo2..

mama ranggie said...

mummy rizq,
betul tu,baik kite jaga keluarga kite,lg bagus...

arianna,
lelama sok die senyaplah tu...

cik pid,
mama malas tau sebenarnya nak mik port tp sikitlah bengang...thanks ya!

fealize_eleanoer said...

mama..

biar je die mama...

orang kate..kalo benda tu betul,maknanye mengata...

kalo x betul,maknanye fitnah..

biarkan die terjun dgn bungee jumping nya..

:D

Kasawari said...

Sabar ya mama..
sederhana itu indah.. (ni curi dari blog siapa ni he he)

buat dono jer..
dan jgn dilayan...

janji Mama sekeluarga happy kan..

BEEP BEEP

mama ranggie said...

fealize,
biorkan die...mama x heran...betul x?

mama ranggie said...

kasawari,
biar kan...die yg tanggung dosa...

bukan mama...

kalo die rasa x nak settle,x pe..

tp tanggung sendirilah kan!

Kak Lady said...

Mama...bagi kak lady...bair apa orang nak kata...katalah...sebab kak lady tau siapa diri kak lady...asalkan kita tak menyusahkan orang...kita tak riak...tak sombong...tak seperti yang dia kata...biarlah dia nak mengata apa pun...

Segala apa yang mama lalui itu semua ada kehidupan...hidup dalam masyarakat yang iri & dengki...tak boleh melihat kesenangan orang lain.

Kak lady amat setuju dengan mama yang hidup serba sederhana...biarlah rumah kita buruk...kereta pun buruk...tapi kita mampu dan bahagia dengan apa yang kita ada...

Sabarlah mama...Allah itu Maha Adil...dan Maha Mengetahui...

mama ranggie said...

kak lady,
betul tu..biarlah die nak mengata mama banyak mana pon...sebab tuhan tu maha adil...sekarang ni allah bayar cash je atas dunia..kalo die nak minta maaf,mama boleh maafkan tp tuk nak melupak segala kata2 kesat yg dilemparkan pada mama,maaflah!mama akan simpan dan jadikan sempadan...

pearlEJ said...

ramai sgt manusia mcm tu sekarang nehkan.

sebenarnya dia jeles tuh, abis tu buat la cerita mcm2 kan...

lantak dia la mama, buat apa nk tanggung hutang sampai tak termampu nk bayar hanya kerana nk show off...

janji mama happy dgn kehidupan sekarang n tak kacau sesapa pun.

mama ranggie said...

pearlej,
betul tu ..kekadang mama x faham lah jenis manusia mcm ni...kite x kaco die pon...ape yg kite ade pon bukan mintak duit die pon...sampai brand suar kecik mama pon die nak amik tahu..ish...geram tau!mama ni x lah mampu nak beli brand mahal,kalo kayo maybe lah jugak kan...lg 1,die ade buat taik gak dgn mama..bukan sikit2 ooo...k jugak lah...

Pak Ngah: said...

:: salam... bersabarlah dengan kerenah "beliau" tu...

:: kekadang ujianNYA datang lepas satu... satu... dan kekadangnya datang bertimpa2... dan kekadang tu ujian "disalurkan" olehNYA melalui sedara mara kita... melalui ahli keluarga kita... dan mungkin kita akan tertanya2 akhirnya... kenapakah aku diuji hingga sebegini jadinya...

:: semua tu menguji kita... menguji tahap kesabaran kita... menguji keimanan kita... cumanya diharap hubungan kekeluargaan tidak terputus dengan "isu" tersebut... mudah2an...

:: maafkan pakngah... bukan bertujuan mengajar itik berenang... cuma sekadar memberi pandangan je...