JellyPages.com

Friday, October 31, 2008

~Hanya tuhan yg tahu~

Salam korang..ape kabar semua..
maaf lah ye..semua n3 masih auto publish yo...
sejak dah jd house wife full time ni, xde masa nak curi time update...
kalo ade lapang baru mama g umah mak ni ha,update...

mama nak citer satu stori yg hampir membuatkan mama luruh jantung...
kan sepupu hubby kawen minggu lepas..
jadi kami berdua turun padang lah menolong dari pagi sampai petang..
memang penat habis...
letih x leh cakap lah...

malam tu macam biasalah dah lepas mandi,makan...
hubby mengadu tangan die sengal..
jari die sakit...
mama amikkan minyak angin..sapu lah tangan die...

mama ingat dah ok lah...
tp hubby masih x leh tido..
sampai kul 3 pagi...
die dok menahan sakit..
mama dok baring2 dlm bilik...

tiba2 hubby mama jerit...
"mama,pa nak pitam lah.."
apalagi,bangkitlah mama tgk die kat ruang tamu...
sekali mama tgk die dah jatuh terduduk...
mata hitam dah naik ke atas...

ya allah...
hati mama dah x tentu arah...
hanya tuhan aje yg tahu..
mama panggil die..
die dah x bergerak...
muka,kaki tangan semua dah biru dan pucat...

mama jerit2 pangil nama die..
dah lembik mama tgk...
mama col jiran sebelah...
nak kena bawak sepital jugak...

agak mama korang pun tahu mcm ne perasaan mama masa tu?
bila suami x menyahut...
mata dah putih...
badan2 dah sejuk...
kaki tangan dah biru...
hanya tuhan je yg tahu masa tu...

dlm hati mama takut sangat kehilangan die...
masa tu dah x ingat apo...
mama takut die tinggalkan mama aje...
mengigil badan mama masa tu...
kalo ape2 terjadi pada die...
ape nasib mama nanti?

sejam lepas tu,pas doktor bagi injection,
masuk air..
baru die sedar...
sepanjang tu air mata mama mengalir x berhenti...
dlm fikiran dah macam2 fikir...
dlm hati x leh nak cakap ape lagik...

masa die dah sedar...mama peluk die erat2...
mama cakap kat die,
"papa,jgn tinggalkan mama"
die cium dahi mama...
die pun cakap,macam rasa nak mati je td...
die kuatkan semangat,ingat anak2 je....
die kata die dgr suara mama dah jauh je...
nak capai x leh dah...

dari ape yg doktor cakap,die alami tekanan darah rendah...
korang tahu x ape2 pasal darah rendah ni?
kalo high blood tu mama tahulah...
pas 3 jam,doktor nak tahan wad tp hubby tak nak..
alasan sepupu kawen..
doktor tgk pon hubby dah boleh senyum...
die pon lepaskan hubby...

rasa mcm mati hidup semula mama...
kalo sesape pernah alami gini,
mungkin tahu mcm ne perasaan tu...
sebbaik x ade pape...

yelah,korang bayangkan..
badan die lembik..
muka dah pucat lesi...
biru semuanya...
panggil dah x menyahut balik...
badan dah sejuk2...

x putus2 mama ucap syukur tatkala die dah sedar..
risau di hati x leh cakap lah...
kerna die segalanya bagi mama...
kerna cinta mama hanya pada die...
kalo ape2 terjadi,mama dah nekad,nak besarkan anak2..
dah x nak fikir pasal kawen lagi...
insya-allah...
memang x akan sama walo seribu yg datang....
walo baik mcm ne pun,tetap x akan sama...

oppss...sori ya..dah panjang sgt korang dengar celoteh mama...
korang doakan hubby mama makin sihat ye...
masa mama type n3 ni pun,airmata mama mengalir...
sedih...sebak....semuanyalah....

ok..see korang dlm next n3 ya!
ade gambar masa dlm sepital tp pc mak mama ni xleh download dr fon...
x de software...
{mungkin bagi setengah org,alaaa..benda kecik jer...tp pada mama yg x pernah alami
memang melemahkan semangat diri}

PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

34 comments:

DYLA said...

maunya tak risau mama...

mujur la takde pe kan.. penat sgt kot..

Umi Mia said...

ishkishkishk...bahaya tuh...Low blood pressure lebih kurang jer dgn high blood pressure...mak saya pun ada gak...cubalah tanya doc apa yg boleh dan tak leh makan ker apa....ada ubat baik makan jer lah...

Zareda Norman said...

mujur tak ada apa apa ek mama..

tekanan darah rendah ni sebab jantung tak pam sepenuhnya.. bukan tak cukup darah..

edrina said...

alhamdulillah tak der apa2 yg buruk terjadi.. kalau akak pun mau panik macam mama jugak.. mesti lah kiter takut.. kan.. semoga hubby mama cepat sembuh & banyak2 lah berehat.. take care mama!

Tie said...

Eh! Tie baca pun rasa nak luruh jantung ni. Takut gak..memang kita tak bersedia lagi. Tie ni lagi laa..hubbylah tempat tie bergantung....Alhamdulilah suami mama ok. Tapi tie pernah lak nak pitam dulu, rasa pusing2, org kata tekanan darah rendah. Nanti nak godek2 nak cari maklumat tuh!

kuIna Jentayutiara said...

syukur evrything dh ok.

low bloodpressure nie pn sama bahaya dgn high. Sy boleh byngkn keaddan mama ketika tu... kata org mkn byk hati ayam.. cuba lah.

take care!

~akuni~ said...

Bersyukur kerana takde apa2 yg critical.

Berdoalah semoga sihat walafiat dan,

bersabarlah dengan ujian Allah.

sya said...

Alhamdullilah tak de apa2.. bila dah kena ni kenalah berjaga2 supaya tidak berulang

Jie said...

tekanan darah rendah mmg gitu mama..emak kak jie pun, kak jie sendiri pun mcm tu

lupakanje said...

huh..acik pun tekenang kisah lama acik...cam tu lah gayanya...mata itam dah naik ke atas..tinggal mata putih je.. tk tingat lak nak ajar mengucap..lalu org yang acik sayang, pergi dan tak kembali lagi...tk sempat nak pesan aper..sbb masa tu tgh tido...
Mama, Alhamdulillah...Tuhan masih mengkehendaki suami mama hidup bahgia di samping isteri tersayangnya...

cendawanintim said...

ALHAMDULILLAH...

MOGA ASBEN MAMA TAK JADI CAMTUH DAH..SIAN MAMA NERBES SANGAT KAN..

U.Lee said...

Hello Mama Ranggie, saya di Zareda's place nak check out nampak your profile pic with the YSL designer sunglasses, saya chepat tekan brake buat U turn datang sini.

Bahasa saya da karat, belajar sebelum Merdeka, so I regret I am not able to comment, takut nanti get mistaken for marriage proposal pulak, ha ha. Just joking ya.

Saya suka tengok your gambars....beautiful family you have. Chantek budak2 semua tu.
Anyway, you keep well and have a great weekend, best regards, Lee.

akirasuri said...

Oh.. Alhamdulillah tak jadi apa-apa.. Ada buat sujud syukur tak..

Apapun.. Jaga diri baek-baek.. Saya doakan yg baek2 utk mama dan keluarga.. Insya-Allah..

eida.. said...

huhuuuhuuu mamg takut terjadi sesuatu yg tak penah2 kan.. sib baik tak apa2 mama....kuatkan semangat yerrr

Mieza said...

takutnya jd camtu kan....sabar bebanyak eira...

semoga hubby eira cpt sembuh ya...cuba lebihkan mkn hati lembu,ayam dan kerang utk drh rendah ni...

zino said...

penat sangat tu... kena banyak berehat.. makna nya kehabisan oxsijen dalam darah..

harap semua ok..

ija said...

alhamdulillah..syukur..doakan hubby mama cepat sembuh..banyakkan berehat.sian kat mama.

Sabiah said...

alahai mama...
alhamdulillah dah ok.mama byk2 bersabar ye atas ape yg berlaku...

Khas Lysha said...

syukur dia tak apa2 mama,.. maybe letih sangat kot dia..

dia kena banyak berehat la mama.. sapa la yg tak risau kalau suami jd mcm tue kan.. kalau sy pon tak tau lah... mau pitam sekali.. mintak dijauhkan la...

RaFFLeSiA MeRaH said...

hisshh...kalau akak x tau nak ckp camane la ira bila akak bayangkan akak kt tempat ira waktu tu...ishh, dugaan tuhan betul kan....harap2 pasni x der la cik abg awk tu terkena mcm tu lagi yerrr, byk kan masak ati ayam dgn kerang...perbanyakkan darah dlm badan....

mummysyafie said...

mama, end of tiz month kiter gi PD. hopefully dapat jumpa mama..nanti kiter calling² erk..

viruspadu said...

mujur semuanya selamat ra

risau aku baca tau

apa2 hal call aku tau

13may said...

huiii...syukur la tadak apa2...

baca pun naik takut..

KAKTINY said...

alhamdulillah segalanya selamat..

faham sgt perasaan "takut kehilangan orang tersayang".. huhuhu.. tak nak .. tak nak.. huhuhu...

Wynn Yasser said...

Era, aku baru tgk entry kau ni. Maklumle, dah tinggalkan sebulan. Hehe... Aku pon ada low blood jgk dulu. Tp, takdela smpi pitam. Adala sekali, mase naik flight, time landing, aku rase sakit sgt kat tengkuk. Memang dia menagkap habis. Tak boleh bergerak satu badan. Mmg mcm nak pitam, tp aku kuatkan jgk semangat. Nasib takde pape. Alhamdulillah skrg dah ok. Kau byk2la masakkan hubby kau sayur bayam merah, hati ayam, kerang and makanan yg merah2. makanan yg boleh tambah darah. Insyaallah, ok. :)

Mak Su said...

syukur alhamdulillah, things getting better. suruh suami mama tu take a good rest, makan yg ckp, yg berzat. and you have to be strong, ek.

:)

en_me said...

me teringat husband kawan me masa cuci kete kat umah, tetiba pitam muka kaler biru.. dipendekkan citer, husband teww passed away.. lagipun husband teww memang heavy smoker larrr fulakkks.. sib baik hubby mama selamat yerr.. alhamdulillah..

CikguZue said...

Alhamdulillah tak de ape2...bila baca entry ni memang terkesan dlm hati...
ya Allah, semoga kita dijauhkan drpd situasi yg buruk spt itu buat masa ini...

Erinsza said...

mama klu jadi suituasi mcm tu, mesti mengigil dibuatnyer.

yelah jadi mcm tu,

ALHAMDULILLAh semua ok, BERSYUKUR.

MUMMY semua OK.

Dok, tak sde ckp ape2

nasazfrog... said...

SEBAK INA BACA MAMA... INA PAHAN PERASAAN MAMA SEBAGAI SEORANG ISTERI,,, SAPE TAK SAYANG SUAMI YANG SELAMA NI BERKONGSI BANYAK LIKU2 KEHIDUPANKAN MAMA.. HOPE CEPAT SEMBUH YER UTK HUBBY MAMA..

*SiRibenMerah said...

huksss.. sentap jantung neh mama..
apepon, Iyra nk btau mama psl penyakit neh.. Tekanan Darah Rendah neh mmg x sama mcm darah tinggi.. sape2 yg menghidapinya mmg x pernah sedar pon ada penyakit neh melainkan dia jatuh pitam/pengsan.. Iyra slalu mengalami camneh jugak.. cuma, kalo org tuh jenis aktif, makesure dia makan secukupnya n jgn kurang gula sbb nk maintain energy..
Mama jgn risau yek..kalo letih sgt, mmg slalu nampak pucat n rasa x larat je..
*Iyra merupakan salah seorang penghidap penyakit tekanan darah rendah neh* sbb tuh slalu letih, demam n nampak x bermaya je..hidup mesti diteruskan walau ape yg terjadi.. Take care ye mama..
love u =)

mummysyafie said...

darah rendah pun boleh jadi macam tu ke mama?

alhamdulilah takde apa²

whitetulip said...

salam mama. Tekanan darah rendah...pitam. Saya dulu cam tuh jugak. Doktor suuh makan hati ayam, kerang ker..seafood ah. Selalu senaman.

Semoga hb mama sihat walafiat..jan panik, k???

risanur said...

kalu risa pun menangis gak kalu hubby kita jadi camtu...moga mama jadi lebih tabah...jaga kesihatan mama dan family..