JellyPages.com

Friday, October 17, 2008

~Apa sebenarnya?~

Salam korang..hari ni mama nak bincang satu hal sikit yo...
ape sebenarnya yg perempuan nak dari seorang lelaki bernama suami...?
oppsss...bukan nak menghentam kaum perempuan ya...
mama nak berlaku adil lepas n3 ~CINTA~ tu...

ade jugak kes berlaku..suami setia tp isteri?
isu sensitif jugak nih...
tp korang semua sporting kan...

suami sgt setia...
pegi keje pagi,on the time mesti sampai umah...
ape saja permintaan isteri sedaya upaya disediakan walo terpaksa meminjam...
segala kerja dirumah juga dibantu selagi terdaya...
bahkan tidak pernah sikit pun merungut...
hingga susu anak pun die yg buat...
sayang bini kan?

tp isteri plak lupa daratan...
masih lawa lah jugak...
bergetah walo anak dah berderet...
pantang dipuji orang,melayang2 die...
yg memuji tu plak sikit lebih hensem lah dari suami...
apalagi,bila nafsu dah menguasai...
lupa daratan,lupa diri,lupa status...
bercinta macam anak dara...
make up macam opera cina..
nak tutup segala mak nenek kat muka yg dah mula berkedut tu...

pening gak nih....
ape nak jadi...
setakat kawan2 dan sikit nakal2,ok jugak..
tapi jika dah mula lupa diri...
nak salahkan siapa...
suami yg mudah percaya pada isteri
atau isteri yg pandai amik kesempatan...????
tapi mama tahu bloggers2 kat sini semuanya baik2 kan...?
jgn ade yg terasa k..
sebab ni sekadar mengupas isu yg makin hangat...




PhotobucketImage Hosting by Picoodle.comzwani.com myspace graphic comments

14 comments:

rasp said...

bagus gak baca n3 nie..sebagai peringatan kan :D yg elok dijadikan teladan, yg kureeengg tu dijadikan sempadan...

~akuni~ said...

Manusia ni kan pelbagai-bagai, lelaki atau perempuan, tua atau muda, semuanya bermacam ragam...

Mieza said...

jd suami nusyuz nanti klu x tegur isteri camtu...lawa n perhiasan hanya utk suami jer...tu la nabi pun prnh pesan cari isteri yg ada agama...ni asal cantik je nak buat bini...x cantik tp ada agama x nak pndg..ntahlah...:p

NONIE AZIZ said...

Akak ada sorang kawan..tapi dululah sekarang dia dah tak mo kawan ngan akak dah pasal akak tegur dia pasal melayan sorang mamat ni...kita yang tengok/ dengar dia melayan mamat ni pun naik ngeri...yg tak bestnya sorang bini org sorang lagi laki org...Bila akak tegur dia dia cakap akak jeles...koser noks...minta-minta dewang ni diberi petunjuk dan hidayah...kita nak ckp lebih pun tak bleh pasal kita ada kehidupan kita sendiri...sendrik mau ingatlah kan...kan..kannnn

Tie said...

Wah..isu hangat ni..tapi bagi diri tie la (walaupun tak siapa tanya), tie tak minat lah macam tu..walaupun setakat berkawan..kena ingat batas2nya..(selalu layan budak romeo tu dlm blog)Kena ingat,kita ni dah tua pun berkedut sana sini..anak pun dah meningkat remaja..tie kawan (dlm blog)dgn tujuan untuk menyelami jiwa remaja anak lelaki tie tu..(dia dah mula bergayut kat phone laa)Kesian gak org yang bernasib begitu..sayangnya dibalas dgn tuba....

Zareda Norman said...

memang isu hangat ni.

akak pun berkawan jugak.. pi makan makan dengan geng geng opis ni tapi kena ada batasan ler.. aurat kena jaga, amik gambar tak perlulah nak dekat dekat, pegang pegang (nak kena penampor), maknya sebagai isteri, jangan amik kesempatan atas kepercayaan suami..

risanur said...

minta dijauhkan la risa dari masalah mcm ni...ye la takut kita tak sedar diri masa tu...kat opis risa ni dah ada contoh..tu yg takut tu..

kuchalana said...

mama..

aku byk dah jumpa pompuan jenis ni.. dari 10 org yg aku jumpa 3 org sure ada kekasih gelap..

dah jadi mcm trend plak.. pada aku.. tu smua soalnya hati.. dan juga iman.. jgn kata lelaki yg ramai jahanam.. pada aku lebih ramai pompuan jahanam kat luar tu.. kat kl la ni nisbah 25:1 mengikut gender.. cuba bygkan..

realitinya masa depan bangsa masih kabur sebenarnya... it a good topik..

Mak Su said...

eloklah mama naikkan isu ni, kekadang kita kita ni sebelum perasan elokler kita cek-cek betul2 diri kita ek... kekadang org memuji tak pasti sincere atau tidak, kan

silversarina said...

suami isteri kena sentiasa ikhlas dalam menjalankan amanah masing-masing , yang paling penting kerukunan rumahtangga mesti berlandaskan ajaran Islam.

Selamat berehat dan selamat menyambut orang baru.... bagitau ye kalau dah dapat baby :)

imz said...

leh buat teladan ni...bagus utk renungan..

kakLuna said...

benda ni dh jd trend dh mama..tak tau lah zaman skrg ni mungkin kahwin bkn kerana Allah cuma ikut2an saja sebab takmau bergelar andartu/bujang terlajak dan sebagainya.

dan masalah tak kan timbul kalau bertepuk sebelah tangan. masalahnya ada tangan yang menyambut. menari lah syaitan2 dgn 'tepukan' tersebut.

mmg susah nk menasihat org yg terlibat dlm hal ni. tp kalo boleh tegur, ingatkan lah dorang dgn siksa Allah dan setiap perbuatan akan mndpt balasan. jika tidak di dunia, di akhirat tu pasti.

kita yg tak suka hal tu tjadi pd kita, maka kita kene berkali ganda beringat dan ingat Allah selalu supaya kita tak temasuk golongan mengata dulang paku serpih.

shafarina said...

nak salahkan siapa?

diri sendirilah tu

tanya hati, mmg binasa lah

tanya iman, pasti selamat.

.::WaNiE::. said...

salam,

huhu kes ni kat office saya ada, laki org n bini org, kadang siap main tepuk2 punggung depan ni ha

huhu ktorg tutup mata jek lar..memasing dah besar!!