JellyPages.com

Monday, November 19, 2007

Hati seorang mama...


Mama sedang menghadapi satu konflik yg memang amat mengganggu fikiran...



-ANAK-ANAK-


next year mak mama cadangkan agar mama masuk kan anak2 mama ke sekolah berasrama tuk kanak2 sekolah rendah...biar die lebih tumpuan sikit pada pelajaran...
bukan bermaksud anak2 mama nakal or x cerdik..coz die org cerdik lah mak mama suh masuk kan...along tu memang ade harapan cemerlang..kalian mesti tahukan sebab ape die dapat computer aritu...baby tu plaks memang minat study..for final exam pra skool hari tu,seme die dapat cemerlang..bangganya mama...tp sayang mama x dapat pergi haritu...mama keje n hubby pon keje...kesian die amik hadiah,mama n papa die x de kat situ...




along - die sendiri yang mintak masuk asrama...die suka...


baby - die pon nak masuk kalo along die masuk...


mama - x boleh pisah ngan anak2 mama...


hubby - x setuju langsung...




tp bila mama pk2 balik,sebabkan sayangkan merekalah mama nak yang terbaik...biar mereka jadi org...biar mereka tahu betapa susahnye mama dan papa mereka cari yg terbaik tuk mereka...tp boleh ke mama berpisah ngan mereka...????boleh ke mama berjauhan ngan mereka...?mereka kan kecik2 lagi...tahu ke mereka uruskan diri sendiri nanti...memang skolah tu sediakan dobi n seme kemudahan...tp...??????

hubby memang x setuju...die lg x leh berpisah ngan anak2 terutama si baby tu...mama dah puas slow talk ngan die tp die tetap ngan keputusan die...die takut nanti anak2 merasa mereka kurang kasih sayang dr kami...cukup ke nanti perhatian yang kami bagi kalo mereka disana?nanti kalo along kena serang asthma,ade ke yg nak amik tau,anta die g klinik?kalo die kena serang waktu malam,mcm ne?itu seme mengganggu fikiran mama...

kalo kalian ape tindakan kalian?ape yg patut kalian buat?apa yang terbaik tuk mereka?atau terlalu awal ke tuk hantar mereka ke asrama?apa pandangan kalian?tolong lah mama buat satu keputusan yang rasional...mama dah buntu sangat nih...mak mama tu x memaksa cuma bagi cara yg terbaik tuk anak2 mama...
pada rakan2 bloggers seme,tolong mama????
ok..c u next n3...

19 comments:

ija cunnn said...

hmm..mmg berat gak la..mende ni kena pk n amik perhatian dr pelbagai aspek..baik n buruknya..baiklah..sy bagi pandangan bg seorg guru..agak2 mesti skolah tu spesel kan sbb hanya utuk student yg smart..kalo dah mcm tu biasanya skolah ni sediakan banyak kemudahan yg terbaik dr segi infrastuktur n tenaga pengajar utk polish lagi murid2 yg brpotensi ni..kat bentong ada skolah yg spesel ni..1 di k.lipis n 1 di kuantan..mmg yg terpilih aje yg ditawarkan..ada yg cemerlang smp masuk u..tapi ada gak murid yg dapat berthn 1 bln sj..puncanya..tak dpt belajar sb rindu family(biasalah budak2 kecik)..tak dpt uruskan diri sendiri..(krn berdikari)..n psiko sbb persaingan..
ni pandangan bg ibu bapa plak..
akan myebabkan renggang ngn family..cuba kira brp banyak masa dihabiskan ngn kawan berbanding family utk setahun? + dlm asrama ada pelbagai jenis l/blkg family..cuba fikirkan kalo dia mengenali rokok sec sembunyi.. + di rumah parents hanya mengawasi 3-5 org anak s/ada pelajaran atau sosial mereka..kalo di asrama seorg guru mengawasi 30-50 org pelajar..bagi saya kalo nak hantar anak g asrama plg awal pun biarlah mereka berusia 13 thn..tp lain org lain pkirannya..kalo mama rasa anak2 mama bleh harunginya dgn baik..why not mama try..kalo rasa ok truskan aje..kalo mereka rasa tak sesuai..bleh tukar balik ke skolah harian biasa...

Ceera said...

saya tak setuju, dorang kecik lagi la mama... takyah la asrama2 bagai nie... kang dah sek menengah baru la masuk asrama.. pastu nanti akan datang, kalau masuk u, asrama lagi... so, better skang nie.. takyah ar...

ummi yang montel.... said...

ha ah.. pndapat ummi sama dgn ceera tu..
diorg msih kecik lagi.. masa ni la diorg perlukan kasih sayang kiter.. nnti da besar.. da msuk skolah mnengah.. da msuk U.. diorg mmg kena duk jauh dgn kite...
kalu dr kecik smpai le besar da berpisah dgn kite.. biler la dia nk merasa kasih sayang kiter...
rasanyer byk lagi cara utk buat yg terbaik untuk anak kite.. kn mama..

yginsaf said...

sayang anak tinggal2kan.. opps silap

salam malam selasa akak itu..

zino said...

mama raggie..
biar zino cerita pasal anak anak zino maybe boleh buat panduan..

along
dulu belajar di SMS kat muar.. setiap bulan kami berkampong ke muar.. bila masuk U belajar di KL lega sikit..

angah
pulak masa matrikulasi baru masuk asrama.. di kuantan sana ... berkampong pulak sebulan sekali kesana..letih? memang la tapi anak punya pasal kami pergi juga.. masa tu hiway belum ada.. belajar U kat shah alam je.. ok lagi..

alang
dapat asrama sepelaungan dari rumah boleh le kami jengok setiap hujung minggu.. dia boleh oder apa dia nak hehe sekarang matrikulasi di gopeng.. baru dua kali kami kesana..

fizah..
kalau boleh jangan le dia masuk asrama.. baru lepas PMR semuga dia pun cemerlang macam abang2 dia..

kalau boleh mau anak2 rapat dengan famili.. pasal tu bila mereka di asrama kami berusaha berjumpa mereka sekerap mungkin..

masa dia kecik ni biar le dengan famili dulu.. beri sepenuh kasih sayang..

Azhar Ahmad said...

Saya tak leh nak bercakap sebagai ayah atau mak, saya bercakap sebagai seorang anak.

jujur saya katakan, masa awal-awal dulu, memang seronok duduk jejauh dengan mak dan abh. Ada 'life' katanya. Namun tak lama, cukup setahun dah mula bosan.

Mas ni lah, baru rindu ngan mak dan abah. Saya berpisah jauh dengan abah dan mak tahun 1999. Sekarang dah 2007. Lebih kurang 8 tahun. Setahun 4 kali je balik.

Mama sanggup tak terima camtu satu hari nanti?

Pendapat saya sebagai seorang anak, jagalah kami sebelum tiba masanya untuk kami kuat terbang di angkasa.

Sedangkan umur 17 tahun, sayapnya masih carik-carik bila terbang, ini pula 7 dan 9 tahun... Hummmm

Apapun, semoga mama dan papa bijak membuat perhitungan....

Ayu said...

Mama,
akak pon setuju dengan pendapat kengkawan yang lain.. mereka masih kecil, masih perlukan tunjuk ajar dan kasih sayang drp mak ayah...

rasa nya kalau nak dok asrama masa form 4 atau pon lepas SPM..

ni akak nak ckp pengalaman akak berjauahn drp keluarag sejak form 4 sampai la abis degree.. bila ade kengkawan ramai memang syok, tapikann di saat2 kite memerlukan pujukan dan juga kata2 semangat drp mak ayah.. aduhaiiii masa tu rasa mcm nak terbang balik rumah saat tu jugak..

dekat asrama ni mcm2 tau.. mana lagi nak jaga diri sendiri..
mana lagi nak pikir kawan2
nak jaga hati kawan2
kalo salah sket kawan2 marah atau kecik ati.. silap2 kene pulau atau paling teruk kene buli..

akak rasa di rumah pon boleh berjaya..
hantar mereka ke kelas tuisyen kalo rasa kat sekolah belajar tak cukup atau lagi baik panggil cikgu dtg mengajar di rumah..

yang penting... sokongan drp mak ayah.. InsyaAllah.. selalu2 la temankan dorang belajar, amik berat apa yang dah dibelajar kat sekolah dan selalu lah berhubung dengan guru supaya tau apa masalah anak kite disekolah..
and that's what my mom did!

akak harap era dan hubby dapat buat keputusan yang baik untuk sekeluarga..

mama ranggie said...

jijah,ceera,umie montel,yg insaf,zino,azhar n kak ayu,
terima kasih atas pandangan rakan2 semua...kalo secara logiknye mama pon fikir begitu..mama pon nak mereka merasa cukup kasih sayang dr kami...mama nak mereka membesar dgn cara kami...kalo nak berjaya x kira di skolah mana pon kan?asalkan kena cara dan gaya yg sesuaikan...mama dulu pon x ke asrama tp still boleh dpt 3a1b for upsr..insya-allah,mama akan ikut cadangan rakan2 sekalian..kalo ade rezki die lulus upsr barulah mama akan masukkan die ke asrama...terima kasih ye pada semua yg bg pandangan..sekurang-kurangnye mama dapat menilai yg mane terbaik tuk anak2 mama...

Alex Lacey said...

salam Mama ranggie,

thanks dtg lawat blog akak...
hmmm....kalau asrama dulu-dulu, banyak pengisian agama...jadi elok la sbb depa buleh belajar something spiritual sama...tapi sekarang ni tak tau la macamana....mungkin kita kena ushar2 dulu asrama tu camana...baru buleh decide...

Sastri said...

sas rasa anak2 mama terlalu muda dan kecil lagi untuk dihantar ke sekolah berasrama... kalau nak hantar pun, tunggu la sekurang-kurangnya masa sekolah menengah...

cikdinz said...

bila dah masuk sekolah menegah tu takpe lah nak anto hostel.
dorang dah fikir matang dan berdikari.
tapi bila kecik lagi ni, kesian lak.pastu kang ingat mak bapak dah tak sayang dorang lak.
lain....

Kak Lady said...

Kak lady sebagai ibu yang pernah ada 2 orang anak yg duduk di asrama penuh...sorang (perempuan) masuk ketika berusia 13 tahun dan sorang ketika dah berusia 16 tahun...tak setuju kalau anak mama yang masih disekolah rendah tiu dimasukkan keasrama....nanti bila mereka dah besar..mama akan terasa rugi kerana tidak melihat dan menjaga mereka ketika mereka sedang membesar dan disaat mereka benar2 memerlukan tumpuan dari keluarga...dan akan mengurangkan kemesraan antara keluarga...

Kaklong Syikin said...

salam,

saya sokong pandangan kawan2 lain yg x setuju abg masuk asrama terlalu awal. dia masih perlukan perhatian mama dan suami,apatah lagi dia ada asma. anak yg bijak, belajar kat mana pun, akan tetap cemerlang.

nnti, tiba masanya, dia akan masuk asrama juga.

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Mama...
OD pun tak setuju. Sembilan tahun tu, kecil sangat lagi. Mungkin sekolah tu bagus dari segi menyediakan pelajaran khusus untuk kanak-kanak cemerlang tapi mereka budak sangat lagi. Biarlah, bila masuk usia 13, baru hantar ke sekolah berasrama penuh. Bawah didikan mama dan papa dia orang pun, dia orang cemerlang, jadi, jangan pening kepala. Yang paling penting, kena fikirkan keselamatan dia orang. Di rumah, insyaALLAH, terjamin, bukan? Ini pendapat OD saja...

viruspadu said...

ra,
memula aku sokong ko nak anto anak kat asrama nun, yelah utk kebaikan depa jugak kan, tp bila dah baca komen2 sume ni, mcm, erm BETUL jugak tu, tkt depa x dpt kasih sayang yg sepenuhnya / maksimum dari ko plak, lgpun, sayang jugak ko x dpt tgk dorang membesarkan...

erm, walau apa pun keputusan ko, aku ttp sokong ko ok...

Ceera said...

my new address, sila la tukar sekali kat ur link, sori menyusahkan... hehe... huruf e jadi number 3, dan huru o jadi kosong... okey???

http://c33ram00n.blogspot.com

mama ranggie said...

kak alex,sastr,cik dinz,kak lady,kak long,od n ma'mah,
terima kasih atas pendapat rakan2 semue...mama pon dah amik keputusan...mama akan hanya masuk kan mereka ke asrama bile sek men nanti...rasa rugi gak x dapat lihat mereka membesar depan mata..n 1 more things,pasti mama sendiri yg rindu ngan mereka...sedangkan 1 hari mama x jpe pon mama rindu,inikan berhari2...terima kasih semua rakan2 yg amik berat k!walaupon sekadar rakan2 alam siber tp korang memang best...!!!hopefully nanti kite akan jpe di alam nyata...

kakLuna said...

kalau boleh masa sekolah rendah ni biarlah masih dgn kita, bila dh sekolah menengah baru duduk asrama.

sekolah asrama ni mmg kebaikannya nombor 1 ialah pelajar lebih fokus dan belajar berdikari. kalau sekolah agama berasrama ada satu lagi kelebihan iaitu solat jemaah, aktiviti agama yg padat, jd sejuk hati mak ayah bila anak2 didedahkan dgn ilmu agama yg banyak...tapi itu sajalah....

tapi bahagian yg lebih besar - masalah kurang kasih syg..nmpk mcm mudah, ye, betul ibu bapa pasti x kan lupa nk aturkan masa yg adil utk anak2 sekolah asrama ni...tp kita tak tahu apa yg anak2 pk masa mereka di asrama...

seelok2nya tunggu lah form 1 baru antar asrama..

kak long Zura said...

Mama-->kak long rasa biarlah mereka mendapat kasih dan perhatian dari mama dan ayah mereka sementara ini. Esok2 bila dah naik sekolah menengah atau kolej, mungkin lebih mudah mereka menangani masalah dan hidup di asrama.