JellyPages.com

Monday, January 07, 2008

Rutin Harian mama sekarang...


7 Jan 2008,


6.00 pagi,

-bgn tido...

-solat...

-siapkan sarapan anak2...(buat air milo ajer...)


7.00 pagi,

-kemas tmpt tido anak2 dan mama...

-gosok baju n tudung nak g keje...

-sarapan aper yg ado...


8.00 pagi,

-ade kat opis dah...


1.00 ptg,

-amik anak2 kat skola...

-makan dgn mereka...


2.00 ptg,

-anta anak2 kelas petang...(KAFA)

-masuk opis balik..


5.00 ptg,

-amik anak2 balik sekolah petang..

-masak kan tuk anak2...(ikan dah siap siang,tgl goreng ajo..)

-mandi...


6.00 ptg,

-kat kedai mak mertua,tolong die berniaga...(dapatlah habuan sikit2....)


11.00 mlm,

-sampai umah..mandi n boom2...


Inilah rutin harian yg akan mama tempuhi di hari2 yg bakal mendatang...memang bz lah sekarang..so x leh ler jenjalan sangatkan???mak mertua mama berniaga gerai,die kekurangan pembantu...menantu die yg lain dah malas nak tolong jd die mintak lah mama(dulu menantu hantu...) tlg die..mama ok ajer(x kisahlah walopon bukan menantu kesayangan..) tp padatlah xtiviti mama pasni...yg mama risau,keje sekolah anak2 mama...balik dr gerai,sempat gaklah tgk sikit2 tp tkt die org x baca buku bila mama x de...hubby tu lembut sgt ngan anak2,x tegas mcm mama...tu yg mama risau...sape nak pantau mereka...?mama x nak disebabkan mama sibuk,anak2 terbiar...berapa lama sgt masa mama dgn mereka sekarang...sape yg nak ajar mereka malam2...kadang2 mama pk malas lah nak tolong mak mertua mama tp mama kesian kat die...nak cr org lain,die x percaya...kang kalo mama x tlg,die kecik ati lah plaks...hubby plaks keje ikut shift...serba salah...anak2 atau mak mertua...???


ZWANI.com - The place for myspace comments, glitters, graphics, backgrounds and codes

30 comments:

muadzlife said...

takpa mama...tengokkan dulu utk sebulan...kalo x blh kene lah utamakan anak2...
good luck mama...

Kak Lady said...

Ntahlah mama...susah nak buat keputusan ni...

Tapi kalau anak2 tu masih sekolah rendah Tahun 1-3...rasanya okay kot tolong mertua tu sebab...masa tu pelajaran sekolah mereka biasa-biasa aje...hujung minggu boleh tumpukan perhatian pada mereka...tapi kalau dah ada yang tahun 4-6..rasanya kene beritau mertua tu dan dia kene lah bertolak ansur sikit untuk kejayaan cucu2nya jugak...

Ceera said...

schedule mama sangat la padat, mesti penat terkejar sana sini...

mama cuba la dulu ye, kalau mama rasa mama mampu buat, mama teruskan... kalau tak mampu, mama kena jugak bincang ngan mertua mama.. takpun carikkan pembantu tuk mertua..

cikgu panji said...

Larat ke mama balik kerja nak jadi pembantu kat gerai pulak?Letihnye...

PuteriSatu said...

aĆ” kan...kita pun bila malam aduhai..baru anak sorang...serba salah nak buat..penatnya tuhan je yang tahu...aduhai..

Azhar Ahmad said...

Kalau sekali pikir... Ada baiknya pula, Mama hantar mereka ke Asrama.... Hummmm

Zareda said...

mama
buat baik berpada pada, jangan sampai anak anak terabai. Nanti dah balik, penat, tak sempat nak layan anak plak.Apa kata mama tolong waktu wiken aje.

Mak Su said...

tak per ler mama, semua pun bagus... cuba-cuba curi masa untuk anak-anak ek

ija said...

ya tuhan..padatnya..susah gak..hati mak mentua kena jaga gak..anak2 kita perlu perhatian gak..hmmm..

~ahni~ said...

Mama, just make sure dia orang siapkan kerja sekolah aje... weekend baru tolong dia orang study... ok rasanya...

Mummy Rizq said...

still best sebab mama ada masa nak antar & amek anak dr sekolah.. makan dgn derang. cam saya ni kuwar umah anak blom bgn, balik pulak dah malam...

viruspadu said...

susah tu ra...

kalu aku, aku lebih pentingkan anak2 aku...

ko try la slow talk ngan mertua ko, aku rasa dia mesti paham... then ko cadangkanlah dia hire pekerja lain...

fizz said...

mama, bagusnya mama jaga anak2, sy terpikir kalo sy ade anak nnt, blh ke sy didik anak sy sebaik ibu sy mendidik saya

puterikurekure said...

penat kan mama..
cian mama...

fealize_eleanoer said...

nak slow talk dgn mak mertua tu rasanye ok jgk kan mama,tp tulah takut die "tangkap dalam" la pulak.yela kadang2 kite ni nampak je hati kering,tp kadang2 tu x smpi ht jgk !.

4 me,mama bole tlg tp jgn lama sgt kat gerai tu.yg lebih penting ialah study anak2.kan kmentrian da ckp,anak sek ren study at least 2 jam sehari,sek men lak 3 jam sehari.

wish u all d best !God Bless !

Azzam Supardi said...

Sibuk betul dalam sehari hidup mama ek? Heh.

umie said...

salam mama,
Tentu mama penat seharian uruskan anak2 dan family. Anak2 mmg perlukan perhatian ibu, rasanya ibu mertua mama kena cari pebantu, tak la mama penat sgt.

Mama chef kat gerai mak mertua ke?? nanti kalau umie dtg ke PD boleh la singgah2 siti...

NBK466 said...

Mudah2an leh jadi MENANTU FABERET.. cam den..he.he.he..

QasiehFirdaus said...

saya pilih anak2.. :)

zino said...

selamat menjalankan kehidupan yg sibuk.. dan padat.. bagi kelebihan utk anak anak..

mama ranggie said...

kepada semua yg tglkan komen,mama minta mf coz x dpt reply one by one coz hari ni bz sikit...mama nak ucapkan terima kasih coz sudi beri pendapat dan cadangan...cuma mama sekarang tgh bincang hubby macam ne nak susun schedule..mama penat sgtlah...x larat rasanyer...mama suh hubby carikan pembantu lain tuk mak mertua..kesian anak2 mama,bising nak jpe mama pon susah...mama lg lah...sampaikan yg si kecik tu mintak mama jgn kejelah...harap2 pas ni semua berjalan lancar...

happyirfa said...

SALAM MAMA..
itulah sy pun kdg2 balik keje sampai umah dah kul 6.15 ptg.rasa macam letih sgt badan.lepas magrib kdg2 dah terlelap.tp sy cuba jugak utk tgk buku sekolah dia.tp rasa bersalah pun ada sbb masa kita dgn anak2 rasa singkat sgt sbb lepas tu diorang dah nak tido..sib baiklah sabtu ahad cuti.

mama ranggie said...

irfa,
tulah pasal...penatlah kan...

hOtMaMa said...

untung nyer awak, kita sama baya, tp anak awak dah besar2! dah sekolah dah pun...!! apa pown, wak kalau saya la...anak tetap no.1 la.. sian gak kat dia org kan.. tp mak mertua pun penting gak kan kena jaga hari dia org nih..! all da best to u!!

Aku Bukan Bidadari said...

anak2 kut.. ntah ler,,dua2 pentingkan?

ila de cute said...

hi mama, wah penat nya mama...kalau ila mesti tak larat...hehhe apa apa pun janji mama happy...happy new year..

mama ranggie said...

hotmama,
kite sebaya ghupenyer...

aku bkn bidadari,
mama ngah poning ni...

ila de cute,
penat nih...x boleh nak cakap apo...

-ctz- said...

Assalamualaikum mama..
ni first time ct mai blog mama.. wahwah dah ada 3 adorable children :)
letih bila ct baca rutin harian mama.. ct ni yang belom kawen pun asik-asik balik keja nak lipat baju pun tak laqat..
ntah apa-apa la kan???
tu belum ada suami n anak-anak macam mama..
anyway mama, best of luck :)
salam perkenalan dari ct di alostaq.

AzamKDH said...

Penatlah macamni....pagi Kat pejabat..... petang kat rumah...malam kat kedai...keja-keja-keja.....macammana pun mama kena pandai khas kan masa utk anak2...tolong mak metua amalan yang baguih.....tapi kalu rumah tangga tak terurus....kena buat plan B la...

mama ranggie said...

ctz,
tq...nanti singgah lagi blog mama k!

azamkdh,
memang penat..ni pon dah rasa surrender...